Image

Bred överenskommelse om hyressättningen

SVERIGE De kommunala bostadsbolagens hyror ska inte längre sätta ett tak för privata fastigheters hyror. De privata fastighetsägarna blir i stället en fullvärdig part vid förhandlingarna. Det är resultatet av en historisk överenskommelse mellan Sabo och Hyresgästföreningen. Fastighetsägarna är positiva och överenskommelsen ska nu lämnas till Finansdepartementet.
Publicerad den 7 April 2009

En central utgångspunkt i förslaget är att bruksvärdet och förhandlingssystemet behålls. De viktigaste punkterna i övrigt är:

# Den hyresnormerande rollen för kommunala bostadsföretag vid tvist ersätts med förhandlade hyror, oavsett hyresvärd. I praktiken innebär det att de privata fastighetsägarna blir fullvärdig part vid hyresförhandlingarna.

# De kommunala bostadsföretagens verksamhet ska drivas efter affärsmässiga principer och utan vinstsyfte. Det innebär att företagets ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv, men att det primära syftet inte är att generera vinst.

# Parterna, och inte staten, ska ha ansvaret för att skapa en bättre hyressättning.
Förslagen innebär de mest omfattande förändringarna av hyressättningen på 40 år.

Förslaget ska ses mot bakgrund av den statliga utredningen "EU, allmännyttan och hyrorna". Där föreslås stora förändringar av hyresmarknaden. Sedan denna utredning lades fram har Sabo och Hyresgästföreningen arbetat för att hitta lösningar som har förutsättningar att accepteras av alla berörda aktörer på bostadsmarknaden och som överensstämmer med EG-rätten.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman, är nöjd med överenskommelsen.
– Det här visar att parterna kan komma överens om hur hyresmarknaden ska fungera. Genom förslaget skapar vi stabila och långsiktiga lösningar för allmännyttan och hyressättningen. Det är bra för både hyresgäster och hyresvärdar, säger Barbro Engman, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

SABO:s vd, Kurt Eliasson:
– Nu har vi nått fram till en svensk lösning. I och med detta visar vi att parterna klarar att hantera denna fråga på hemmaplan, det tycker jag känns mycket bra, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Också Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson är positiv:
– Nu finns en bred samsyn mellan hyresmarknadens partsorganisationer om behovet av lagändringar, vilket gör att regeringens kommande proposition kan få brett stöd i riksdagen. Det skulle skapa bättre förutsättningar för att få det utbud av hyresbostäder som väldigt många människor efterfrågar, säger Per-Åke Eriksson.

Sveriges Byggindustrier däremot, tycker att hyresregleringen ska bort helt och att överenskommelsen är att betrakta som en "hyresregleringens dödskamp".
– Hyresregleringen har funnits i olika former sedan 1940-talet. Det har lett till svarthandel med hyresrätter, långa bostadsköer och eftersatt underhåll. Behovet av en bättre fungerande bostadsmarknad är skriande, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid BI.

– Vad som behövs på bostadsmarknaden är strukturella förändringar såsom en friare hyressättning, en effektivare plan- och bygglovsprocess och ett bredare och mer utvecklat utbud av upplåtelseformer, säger Björn Wellhagen. Regeringen borde fortsätta att arbeta med de förslag som finns i den Kochska utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige