Image
Bostadspriserna föll brett i april.
Bostadspriserna föll brett i april. Bild: Axel Ohlsson

Bred och tydlig nedgång på bostadsmarknaden i april

Bostäder Bostadspriserna föll, enligt Valueguard, med 2,0 procent i april. Mest föll bostadspriserna.
Publicerad den 19 Maj 2020

I april går prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ned med 2,0 procent. Bostadsrättsindex sjunker med 3,4 procent och villaindex går ned med 1,1 procent. Såväl bostadsrättsindex som villaindex faller i samtliga tre storstäder. I Stockholm är nedgången 3,9 respektive 2,1 procent, i Göteborg är den 3,0 respektive 0,7 procent och i Malmö 3,3 respektive 1,4 procent.

Justerat för säsongseffekter går HOXSWE ned med 1,9 procent medan bostadsrättsindex för riket faller med 2,8 och villaindex med 1,5 procent. Sedan februari, då prisnivån toppade innan Covid-19 kom till Sverige på allvar, har HOXSWE fallit 2,4 procent. Nedgången har varit större för bostadsrätter än för villor och större i de största städerna än i de mindre. Följaktligen är index för bostadsrätter i Stockholm det som fallit mest av våra publika index, med 5,5 procent.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av maj i Stockholm och Göteborg. I Stockholm går då priserna upp med 1 procent medan de är stillastående med tendens till uppgång i Göteborg. Antalet försäljningar i riket var i april månad ungefär fem procent fler än samma månad i fjol. Antalet sålda bostadsrätter var i princip oförändrat sedan i fjol medan antalet villaförsäljningar var 15 procent högre.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Planerar för över 20 000 kvadratmeter kontor och hotell

Bolag Fastighetsbjässen vill utöka sin närvaro i Västberga med projekt som kan skapa 1 500 nya kontorsarbetsplatser. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY