Image
Botrygg Göteborg tar över de rivningshotade kvarteren i Gårda.
Botrygg Göteborg tar över de rivningshotade kvarteren i Gårda. Bild: Botrygg Göteborg

Botrygg tar över rivningshotade kvarter i Gårda

Bostäder Den 15 januari övertog Botrygg Göteborg AB de rivningshotade kvarteren Eken, Cedern och Lejonet i Gårda, totalt cirka 110 lägenheter och 20 lokaler.
Publicerad den 16 Januari 2019

Dialogen med kommunen om att köpa och rädda fastigheterna har pågått sedan 2012, Botrygg har även haft en dialog med Boendeföreningen i Gårda, vilka också har bidragit till att rädda husen.

Botrygg har förpliktigat sig till att upprusta husen varsamt för att bibehålla den låga hyresnivån. Snitthyran är cirka 750 kronor per kvadratmeter och år och är bland de lägsta i Göteborg.

Byggnaden har en äldre standard, 75 procent av lägenheterna saknar varmvatten, de flesta lägenheter saknar egen toalett och dusch finns i gemensamt utrymme i källare. Överenskommelse finns med staden om en försiktig höjning, cirka 500 kronor per lägenhet och månad, dock kommer ingen invändig standardhöjning att ske i dagsläget.

Fasad- och fönsterrenovering kommer att påbörjas omgående. Denna görs i samråd med antikvarie och sker på ett varsamt sätt för att inte förvanska de arkitektoniska kvalite?erna.

– Det är viktigt att vi behåller billiga boendealternativ i staden för en ökad mångfald. Det får inte bli som i de stora huvudstäderna där folk tvingas lägga 50-60 procent av disponibel inkomst på hyra/boende, som i New York, London etc. I Göteborg lägger invånarna cirka 23-26 procent av disponibel inkomst på hyra/boende, säger Joachim Arcari, vd för Botrygg Göteborg.

Lägenheterna kommer att hyras ut via Boplats Göteborg (den kommunala plattformen för bostadsmarknaden), det kommer att ställas omvända krav på inkomsttak, preliminärt satt till 6-8 gånger hyran, (ej ännu bestämt), detta för att erbjuda personer med svag inkomst ett centralt boende.

För att sända en stark signal till de boende så har Botrygg också etablerat sitt kontor i kv. Lejonet för att vara nära de boende i upprustningsprocessen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kartläggning: Här är största fastighetsägarna i Jönköping

Lista Idag inleder Fastighetssverige en kartläggning av de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. Först ut är Jönköping, som med sina 143 579 invånare är landets tionde största kommun enligt SCB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige