Image

Botkyrkabyggens försäljningsplaner växer

Transaktioner I juni berättade vi att Botkyrkabyggens styrelse beslutat sig för att sälja 1 000 lägenheter inom beståndet. Nyligen tog man beslut om att utöka antalet lägenheter som ska säljas till 1 300. Försäljningen är en del i en strategi att säkra bolagets ekonomi på lång sikt.
Publicerad den 12 September 2012

- En försäljning underlättar för bolaget och det ger Botkyrka en ny aktör i den lokala samhällsutvecklingen, i enlighet med Kommunfullmäktiges beslut, säger Bo Johansson, styrelseordförande för Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen kommer att bjuda in de boende till ett antal informationsmöten under veckorna 38-39 för att berätta hur processen kommer att gå till och vad Botkyrkabyggen i möjligaste mån vill uppnå.

De lägenheter som berörs ligger på följande vägar: Advokatbacken, Domarebacken, Fogdebacken, Notariebacken, Rådmansbacken och Tingsvägen.

Beslutet om försäljning är en del i att säkra Botkyrkabyggens ekonomi på lång sikt. Botkyrkabyggen står inför stora upprustningsåtgärder. Av bolagets 12 000 lägenheter är över 10 000 lägenheter byggda åren 1965-1975 och måste totalrenoveras de närmaste åren. Upprustningsåtgärderna kommer att innebära hyreshöjningar. Beslutet om försäljning av ungefär 1 300 lägenheter möjliggör att upprustningarna kan genomföras på ett framgångsrikt sätt och på stabil ekonomisk grund.

Frågan har föregåtts av djupgående analys kring framtida underhållsplaner och finansieringsmöjligheter. Botkyrkabyggen är starkt dominerande i Alby med ungefär 3 000 lägenheter. Från början var förslaget att pröva en försäljning av cirka 1 000 lägenheter. Beslutet att pröva försäljning av 1 300 lägenheter bygger på att de ligger sammanhållet placerade på Albyberget.

Det är för tidigt att säga vilket, eller vilka fastighetsbolag som kan komma att förvärva fastigheterna. Botkyrkabyggen kommer att ställa krav på att det är en seriös och långsiktig köpare.

Slutligen blir det kommunfullmäktige i Botkyrka som fattar beslut om vem som ska få köpa. Botkyrkabyggen för en nära dialog med kommunen i ärendet.

Här är kraven Botkyrkabyggen ställer på en potentiell köpare:

• Vara långsiktig (minst tio år) och aktivt förvaltande.
• Ha ett brett och stort bostadsbestånd och därmed ha kapacitet för upprustning och förnyelse.
• Klara lokal närvaro och ha intresse för att utveckla stadsdelen, som en samarbetspartner till kommunen och Botkyrkabyggen.
• Ha ambition att rusta upp, energieffektivisera och förnya sitt fastighetsbestånd.
• Vara öppen för viss omvandling till bostadsrätter vid hyresgästinitiativ.
• Vara positiv till nyproduktion av bostäder i stadsdelen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige