Image
Bild: Axel Ohlsson

Bostadsrättspriserna nedåt i hela landet under april

Sverige Den senaste månaden minskade priserna på bostadsrätter med -1% i riket som helhet. Villapriserna ökade med +1%. Prisutvecklingen på årsbasis är oförändrad +7% på bostadsrätter men minskade till +5% på villor. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 Maj 2020
Prisstatistik bostadsrätter. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik bostadsrätter. Prisstatistik villor. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik villor. Prisstatistik fritidshus. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik fritidshus.

Bostadsrätter
– Särskilt tydlig är nedgången i Malmöområdet där priserna i både storstadsområdet och de centrala delarna sjönk med -2%. I Stor-Stockholm, centrala Stockholm och Stor-Göteborg sjönk priserna med -1% medan de var oförändrade i centrala Göteborg. Samtliga årstakter ligger fortsatt på plus och är högst i Stockholmsområdet med +8% medan Malmö- och Göteborgsområdena ligger mellan +4 till +5%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Under april var priserna oförändrade i Stor-Stockholm och Stor-Malmö medan de ökade med +1% i Stor-Göteborg. Att rikspriserna ändå ökade med +1% beror till stor del av försäljningar utanför storstadsområdena. Årstakten varierar mellan +3% och +5%, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– Trots det något dämpade klimatet på bostadsmarknaden såldes det fler bostäder under april detta år än både 2019 och 2018. Totalt såldes drygt 14.100 bostäder under månaden, en uppgång på +4% mot förra året. Villor stod för den största delen av ökningen medan antalet sålda bostadsrätter var nära oförändrat mot fjolåret, avslutar Per-Arne Sandegren.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige