Image

Bonava: Färre sålde bostäder men bättre resultat

Bolag Bonavas försäljning under Q3 är lägre än under förra året, men resultatet blev ändå bättre.
Publicerad den 8 November 2016
Joachim Hallengren. Bild: Bonava
Joachim Hallengren.

Q3-siffrorna:

• Nettoomsättningen uppgick till 2 327 (2 128) MSEK.
• Rörelseresultatet uppgick till 228 (180) MSEK. Rörelsemarginalen uppgick till 10 (8) procent.
• Resultat efter finansiella poster uppgick till 159 (93) MSEK.
• Periodens resultat efter skatt uppgick till 125 (75) MSEK.
• Kassaflöde före finansiering uppgick till - 32 (152) MSEK.
• Resultat per aktie uppgick till 1,15 (0,70) SEK
• Avkastning på sysselsatt kapital uppgick till 15 (7) procent.

Antalet sålda bostäder uppgick för perioden till 965 (1 402). Antalet produktionsstartade bostäder uppgick för perioden till 897 (1 389).

Vd Joachim Hallengren:
- Utvecklingen var fortsatt positiv under kvartalet och i linje med den trend vi sett på bostadsmarknaden under året. Efterfrågan var fortsatt god i Sverige och Tyskland. Finland tyngs fortfarande av en svag ekonomi och S:t Petersburg är
fortfarande avvaktande med långa beslutstider vid köp av ny bostad. Efterfrågan på bostäder var fortsatt god i Köpenhamn med stigande priser. Marknaden för investeraraffären är fortsatt stark i Sverige, Tyskland, Finland och Danmark.

- Vi sålde färre bostäder under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. I vår bransch är det inte ovanligt att försäljningen varierar mellan kvartalen. Förseningar och överklagande av bygglov påverkade försäljningen genom att projektstarter och därmed försäljningen skjutits i tiden. Vi gjorde vår första investeraraffär med hyresrätter i Danmark,
Vilket var glädjande. I affären ingick 74 hyresrätter i Köpenhamn som såldes till Fastighets AB Balder för 224 MSEK.

- Nettoomsättningen ökade under kvartalet och rörelseresultatet uppgick till 228 (180) MSEK. Totalt resultatavräknades
757 (589) bostäder till konsumenter medan inga (453) bostäder resultatavräknades till investerare. I Sverige var antalet resultatavräknade bostäder till konsumenter i nivå med fjolåret 171 (175) medan antalet resultatavräknade bostäder i Tyskland ökade till 251 (160).

- Arbetet med att öka graden av industrialisering går enligt plan och fokus ligger på att öka kontrollen över design och produktion i Norden, där vi bygger upp organisationer med egen produktionsledning och designstudio för att skapa en leveransmodell likt den i Tyskland. Kontroll över design och produktion är centralt för att öka graden av industrialisering och därmed sänka produktionskostnaderna och få bättre kontroll över kvalitets- och hållbarhetsfrågor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige