Image
Boklok bygger i Helsingborg.
Boklok bygger i Helsingborg. Bild: Boklok

Boklok bygger seniorboende och utvecklar i Helsingborg

Bygg/Arkitektur Boklok bygger seniorboendet Silviabo och utvecklar stadsdelen Drottninghög inför H22 City Expo i Helsingborg.
Publicerad den 16 Juni 2021

Det första fullskaliga Silviabo-projektet i Sverige kommer att byggas av Boklok i Mariastaden, Helsingborg, inför den internationella stadsmässan H22 City Expo nästa sommar. Under de 35 mässdagarna kommer fyra av de nybyggda Silviabo-lägenheterna vara öppna för besökare och visa på möjligheter kring boende för äldre och för människor med demenssjukdom.

Seminarier, presentationer och guidade turer är några av programpunkterna som planeras att erbjudas. Boklok ska även inom ramen för H22 bidra till utvecklingen av stadsdelen Drottninghög genom ett nytt område med lägenheter och radhus.

Idag lever 2100 helsingborgare med en demensdiagnos och en stor majoritet av dessa bor kvar hemma. År 2030 kommer andelen helsingborgare som är över 80 år ha ökat med 40 procent jämfört med 2020. Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar markant efter 80 års ålder.

– Vi är väldigt glada över Bokloks breda engagemang i H22 genom utvecklingen av Drottninghög och Silviabo. I Helsingborg vill vi skapa demensvänliga möten, verksamheter och miljöer som kan öka livskvaliteten för vår åldrande befolkning. Att skapa en demensvänlig stad handlar bland annat om att utforska smarta och framförallt långsiktiga boendeformer som kan underlätta vardagen för personer med kognitiva svårigheter. Därför är vi stolta över att Boklok valt att bygga Sveriges första fullskaliga Silviabo i Helsingborg för att tillsammans med oss möta en av vår tids största folksjukdomar, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Helsingborgs stad.

Silviabo är ett tryggt och tillgängligt boende, som Stiftelsen Silviahemmet, Ikea och Boklok utvecklat gemensamt med sin samlade kunskap om hur man kan bo kvar hemma, länge. Anpassningsmöjligheter är redan inbyggda i bostaden vilket gör det enkelt att justera hemmet i det fall den boende skulle utveckla demenssjukdom eller annan funktionsnedsättning.

– Vi vill genom vårt engagemang i H22, och våra projekt på Drottninghög och i Mariastaden, vara med och skapa framtidens stad där det är enkelt att leva hållbart. H22 ger oss möjlighet att visa hur vi långsiktigt kan bidra till två viktiga samhällsfrågor, den åldrande befolkningen och utvecklingen av miljonprogramsområden. Vi vill helt enkelt skapa fler boendealternativ genom hållbara och prisvärda hem i trygga och inkluderande områden, säger Jonas Spangenberg, vd på Boklok.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY