Image
Biomedicum.
Biomedicum. Bild: Jean-Baptiste Béranger

Biomedicum vinner Mipim Awards

Mipim Biomedicum – ett av Europas största forskningslabb inom medicin som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna – vann Mipim Awards i klassen Best Healthcare Development.
Publicerad den 16 September 2020

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum uppmärksammas internationellt och att byggnaden återigen prisas. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi genom ett gott samarbete med KI och övriga inblandade parter har lyckats med det, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för att möjliggöra världsledande experimentell forskning. Biomedicum ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. För Akademiska Hus är det fastighetsbolagets enskilt största byggprojekt någonsin, som stod klart för inflyttning i april i 2018 – före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat.
– Biomedicum har inneburit mycket bättre förutsättningar för stora delar av KI:s laborativa forskningsverksamhet. Det senaste halvåret har varit extremt intensivt, inte minst när det gäller medicinsk forskning i laboratoriemiljö, och Biomedicum har motsvarat alla förväntningar. På uppdrag av Folkhälsomyndigheten lyckades vi på kort tid ställa om till att stötta möjliggöra storskalig analys av covid-19-prover. Jag vill betona vikten av det goda samarbetet med Akademiska Hus. Vi är väldigt glada över att kunna bedriva vår verksamhet i den här moderna och uppdaterade miljön och stolta över att Biomedicum nu åter uppmärksammas på ett positivt sätt, säger KI:s fastighetsdirektör Rikard Becker.

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019.

Biomedicum
Byggstart: 2013
Inflyttning: 2018
Byggherre: Akademiska Hus
Hyresgäst: Karolinska Institutet
Arkitekt: CF Möller
Inredningsarkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Generalentreprenör: Skanska
Totalyta: 65 000 kvadratmeter

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler.

I Sverige har företaget cirka 11 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2014 till drygt 30 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2014 cirka 1 700 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig privat samverkan.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus.

Vi utvecklar arbetsmilj...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är många som vill köpa men få som vill sälja"

Bolag Regio har genom ett uthyrningsarbete tillsammans med Mälarstaden tecknat hyresavtal om 3 250 kvadratmeter i centrala Eskilstuna. Eric Bergström, Regios vd och Partner vid Brunswick Real Estate, beskriver det aktuella marknadsläget för Fastighetssverige. Det här händer hos dem: "Vi jobbar intensivt".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY