Image

Besqab: Håller fast vid mål trots lugnare marknad - aktien upp

Bolag Besqab produktionsstartade 101 bostäder under Q3 och har startat 357 hittills i år. Målet är även fortsättningsvis 500 innan året är slut. 80 procent av de 892 bostäderna i pågående produktion är bokade eller sålda. Aktien stiger kraftigt i börsöppningen.
Publicerad den 10 November 2017
Anette Frumerie. Bild: Besqab
Anette Frumerie.

Under kvartalet såldes 38 bostäder, och niomånaderssiffran är 244.

Intäkterna under kvartalet uppgick till 722 Mkr enligt segmentsredovisning (381) och rörelseresultatet till 105 Mkr (65).

Resultat per aktie uppgick till 6,19 kr (2,88).

Några minuter efter nio på fredagsmorgonen hade kursen handlats upp elva procent.

Vd Anette Frumerie:

- Det stora efterfråge- och pristryck som har präglat bostadsmarknaden de senaste åren har under inledningen av hösten avmattats. Prisnivåerna är i stort oförändrade med någon procents ned eller uppgång den senaste tremånadersperioden.

- Bostadsmarknaden går mot en normalisering, utan de stora prisökningar och snabba försäljningar vi vant oss vid. Bankernas allt mer restriktiva bolånefinansiering, högre amorteringskrav samt Finansinspektionens förslag till lånetak bidrar i viss mån till avmattningen på bostadsmarknaden, samtidigt som utbudet av bostäder har ökat. Den reala ekonomin är emellertid oförändrad.

- Den tilltagande nyproduktionen på marknaden har bidragit till att den lokala efterfrågan på en viss typ av bostad kan vara mindre än utbudet av densamma. Den betydligt mer differentierade bostadsmarknaden gör det än viktigare med rätt läge och rätt utformning av våra projekt.

- Vår byggrättsportfölj om cirka 3 500 byggrätter är välavvägd och vi arbetar strategiskt med våra byggrätter för att säkerställa den framtida produktionen och lönsamheten.

- Hittills i år har 244 Besqabbostäder sålts och våra säljstarter har varit välbesökta. Under det tredje kvartalet produktionsstartade vi totalt 101 bostäder; 28 småhus i Ultuna Trädgårdsstad, Uppsala, 55 småhus i Upplands Väsby och ytterligare 18 lägenheter i Stureby i södra Stockholm.

- Vi produktionsstartar projekt i den takt marknaden tillåter och vår målsättning är
fortsatt att produktionsstarta 500 bostäder under 2017, inklusive vård- och omsorgsbostäder.

- Bostadsmarknaden i Stockholm och Uppsala är i grunden stark med stor inflyttning, stark konjunktur och låg arbetslöshet. Ökande bostadsutbud, skärpta krav på amortering och debatten om minskade ränteavdrag och höjda räntor gör icke desto mindre hushållen osäkra och avvaktande i sitt bostadsbeslut.

- Vi står väl rustade med en stark finansiell ställning och en väl avvägd byggrättsportfölj. Tillsammans med vår stabila historia efter närmare 30 år i branschen ger det mig tillförsikt inför framtiden, även i en mer avvaktande marknad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige