Image

Balder köper – finansierar med preferensaktier

Transaktioner Balder köper hotellfastigheten Rosen 9 vid Lilla Torg i centrala Malmö för 400 miljoner kronor. Den 11 000 kvadratmeter stora fastigheten inhyser det femstjärniga hotellet Marriott Renaissance. Säljare är det norska privatägda bolaget Kristiania.
Publicerad den 20 Januari 2012

Transaktionen är i linje med Balders strategi att utöka det kommersiella beståndet i attraktiva lägen i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen.

265 miljoner kronor av köpeskillingen erläggs genom emission av en miljon preferensaktier till en kurs av 265 kronor per aktie (det viktade medelvärdet under december).

Det är första gången Balder emitterar preferensaktier i samband med en enskild transaktion.

- Det är ett bra sätt att bygga på eget kapital och en stark balansräkning. Det har varit stor efterfrågan på preferensaktierna och därför intressant att fortsätta med dem, säger Balders vd Erik Selin till Fastighetssverige.

Kommer ni att fortsätta finansiera förvärv på det här sättet?

- Ingen aning, vi får se från fall till fall.

Erik Selin säger att den här lösningen inte är en följd av en trög bankmarknad.
- Nej, inte alls, jag tycker att bankmarknaden fungerar bra. Visst, om man ser momenant, på bara på den här transaktionen, så är det här ett dyrt sätt att få eget kapital. Men det här möjliggör flera affärer framöver eftersom vi stärker balansräkningen. Man får se längre än dagen, säger Erik Selin.

Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare åt Balder i samband med transaktionen.

Säljaren Christiania har ingått ett avtal om att sälja vidare preferensaktierna till Swedbank, som kommer att erbjuda aktierna till försäljning i ett erbjudande riktat till allmänheten i Sverige och institutionella investerare i Sverige och utomlands.
Balder fick in 1 miljard kronor genom att emittera preferensaktier i somras.

Teckningskursen var då 250 kronor, nu är den alltså 15 kronor högre. I går stängde aktien på 268 kronor.

Preferensaktierna ger en årlig utdelning på 20 kronor per aktie.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige