Image
Karlatornet.
Karlatornet. Bild: Karlastaden Utveckling

Balder köper 50 procent av Karlatornet

Transaktioner Balder förvärvar 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group samt avtalar om förvärv av knappt 1 400 hyresrätter samt drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.
Publicerad den 17 December 2020

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1 400 hyresrätter och drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin vd för Balder.

Fastighets AB Balder har den 17 december ingått avtal om att förvärva preferensaktier i Karlatornet för 25 000 kronor motsvarande 50 procent av kapital och röster. Karlatornet är ägare av fastigheterna där Nordens högsta skyskrapa, som består av 73 våningar och är 245 meter hög, ska byggas. Fastigheterna omfattar cirka 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8 000 kvadratmeter kontorslokaler. I dag är cirka 80 procent av lägenheterna sålda och 100 procent av hotell- och kontorslokalerna uthyrda. Enligt avtal så säkerställer Serneke återstående osålda lägenheter. Balder erhåller samtidigt en option att förvärva de kommersiella lokalerna.
– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi. Tillsammans ska vi nu fortsätta genomförandet av en unik stadsutveckling som kommer att stärka Göteborg och förhoppningsvis skapa stolthet hos göteborgarna, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Serneke garanterar de totala kostnaderna för att uppföra Karlatornet och har redan investerat 1 500 miljoner kronor i grundläggning och påbörjat uppförande av de första våningarna. Balder tillskjuter 500 miljoner kronor i form av aktieägarlån och resterande finansieringsbehov har säkerställts genom ett byggkreditiv från Nordea om 3 000 miljoner kronor.

Preferensaktierna medför endast rätt till en prioriterad utdelning om 600 miljoner kronor. Balder har även tecknat 2 300 000 B-aktier i Serneke för en teckningskurs om 53 kronor motsvarande 122 miljoner kronor.

Balder avtalar också om att köpa 1 400 hyreslägenheter samt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler av Serneke. 75 procent av lägenheterna kommer att byggas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den största delen av lägenheterna kommer att färdigställas mellan 2023-2025 och resterande under 2028. De kommersiella lokalerna, med undantag av kommersiella bottenvåningar i bostadshusen, är samhällsfastigheter såsom skola och myndighetsbyggnader. Affären bedöms ha ett underliggande fastighetsvärde, inklusive investeringsstöd, om cirka 3 200 miljoner kronor.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ser bevisningen ut i insiderhärvan: "Deras versioner är inte trovärdiga"

Bolag Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt elva personer i insiderhärvan kring Collector som uppdagades förra året. Fem av de åtalade jobbar på Balder varav de två huvudmisstänkta är finanschefen och den tidigare CFO:n som åtalas för grovt insiderbrott. Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige hur bevisläget ser ut och varför han anser att de åtalades versioner inte går ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY