Image

Axa: "E-handeln har underskattats"

Handel Axa Real Estate menar i en ny rapport att e-handelns betydelse för handeln har underskattats och att hyrorna och därmed fastighetsvärdena kan komma att ta stryk på grund av den växande e-handeln. Det ser dock bättre ut för Sverige än för de största europeiska marknaderna.
Publicerad den 19 Februari 2013

I rapporten ”Market Edge – Retail will never be the same again” menar Axa att e-handeln har vuxit sig så stark att den i dag utgår ett påtagligt hot mot lönsamheten i fysiska butiker, och därigenom också utgör ett hot mot hyrestillväxten inom retail.

Axa menar i rapporten att:
# Investerare prisar felaktigt in en uppgång i försäljningen i fysiska butiker. Axa menar att 90 procent av den framtida tillväxten i Storbritannien, Frankrike och Tyskland mellan 2012 och 2016 hamnar i e-handeln. Så här långt menar Axa att investerarna inte har identifiera den framtida svaga utvecklingen i de fysiska butikerna.

# Den ekonomiska krisen ökar skillnaderna i pris mellan e-handeln och den fysiska handeln, en utveckling som Axa tror kommer att fortsätta också efter krisen, eftersom kunderna vänjer sig vid att handla billigare på nätet.

# Den gällande förutsägelsen att 25 procent av handeln i Storbritannien kommer att ske online år 2020 är underskattad, enligt Axa, som menar att det snarare rör sig om 30 procent.

Axa menar att Frankrike kommer att drabbas hårdast på de tre största europeiska marknaderna, sett till en ”försäljningsminskning per ytenhet” på 5,5 procent. Siffran kommer från att man räknar med en försäljningsminskning på 1,5 procent samtidigt som det handelsytorna planeras att öka med 4,3 procent.

Spanien drabbas ännu värre, 5,7 procent i försäljningsminskning per ytenhet.

För Storbritannien ligger minskningen på 1,5 procent och för Tyskland 3,5 procent.

Sverige går dock åt motsatt håll. Här räknar Axa med en ökning på 1,2 procent i försäljning per ytenhet, beroende på en stark handelstillväxt och en relativt liten planerad utbyggnad av handelsyta.

Mot bakgrund av detta ger Axa följande råd till investerare:

# Prioritera storlek, stora köpcentrum ger bättre möjligheter att kontrollera externa faktorer och ger mer möjligheter att kombinera shoppingen med andra nöjen.

# Var försiktig med att investera i Frankrike, som drabbas hårdast av de stora europeiska marknaderna.

# Prioritera fysiska butiker med "lyx-hyresgäster", där e-handeln har svårare att konkurrera.

# Handelsplatser som besöks av penningstarka turister är inte lika sårbara inför skiftet till e-handel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så kan logistikkostnaden vid transporter halveras

Handel Cushman & Wakefields logistikrapport "Last Link" visar att den sista kilometern i e-handelstransportkedjan ofta står för 50 procent eller mer av den totala logistikkostnaden. Kristoffer Sandberg, ansvarig för logistiksegmentet på företaget, berättar för Fastighetssverige hur företagen kan minska kostnaderna den sista biten – och vilka förbättringar som krävs i framtiden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY