Image
ÅWL och Dreem vinner uppdraget att utforma Klöverns stadskvarter i Kista.
ÅWL och Dreem vinner uppdraget att utforma Klöverns stadskvarter i Kista. Bild: Dreem

ÅWL och Dreem vinner Klövern-uppdrag i Kista

Bygg/Arkitektur ÅWL Arkitekter och Dreem vinner det parallella uppdraget om utformningen av Klöverns nya stadskvarter i centrala Kista. Uppdraget omfattar utformning och förslag till ny bostadsbebyggelse.
Publicerad den 4 Juli 2016
ÅWL och Dreem vinner uppdraget att utforma Klöverns stadskvarter i Kista. Bild: ÅWL
ÅWL och Dreem vinner uppdraget att utforma Klöverns stadskvarter i Kista.

– Vårt förslag för kvarteret Isafjord bygger på idén om att bryta upp den kompakta kvartersform vi är vana vid i Kista för att skapa en mer varierad stadsbild med tydlig identitet och trivsam skala. I den uppbrutna strukturen och dess mellanrum skapas plats för en urban och hållbar livsstil med parkliv, grannskap, motion, lek, matkultur och shopping säger Malin Pappila på ÅWL Arkitekter.

Klövern skriver i sitt bedömningsutlåtande:
”ÅWL har tagit fram ett förslag för Isafjord som på ett positivt sätt bidrar till blandstaden och uppfyllandet av visionen. Förslaget är välbalanserat med goda stadsmässiga kvalitéer i relation till omgivande gatu- och parkrum. Den väl utformade underliggande strukturplanen skapar en stabil grund med stora utvecklingsmöjligheter.”

Dreem har utformat tre modernt utformade bostadskvarter med öppna sockelvåningar och publika ytor mellan husen skapar ett nytt landmärke i en levande stadsdel.

Utvärderingen påvisar att Dreem har tagit fram ett tydligt internationellt förslag som bidrar till Kistas vision om blandstaden. Ett starkt koncept med en urban utformning förstärker framtidsvisionen staden vill skapa i Kista. Tre modernt utformade bostadskvarter med aktiva bottenvåningar och egna tydliga identiteter skapar dynamiskt boende som utnyttjar höjderna på ett intressant sätt.

Dreems grundare och vd Maya Iwdal kommenterar förslaget ” M3”:
- Vi är stolta över att få förtroendet att fortsätta utveckla Kista. Vi ville skapa kvarter med internationell karaktär, kvarteren Mikro, Meso och Makro representerar de olika skalorna tillsammans och gör vårt projekt unikt. För att befästa att Kista och Klövern nu tar riktningen för att bostäder kommer att byggas i Kista, innehåller vårt förslag även ett högt bostadshus för att profilera denna inriktning.

Planförslaget är ett föregångsprojekt för bostäder inom denna del av Kista och ska bidra till att uppnå målen med att omvandla Kista till blandstad. Från Stockholm stad var önskemålet ett sammanhållet grepp över planerad ny byggnation vilket är anledningen till att man samarbetar med Klövern avseende det aktuella utredningsområdet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY