Image

ÅWL Arkitekter får uppdrag i Västerås

Bygg/Arkitektur ÅWL Arkitekter har fått i uppdrag att utforma detaljplanen för nästa etapp av den nya stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås. Planen ska visa hur de nya kvarteren med cirka 750 bostäder kommer att se ut om några år. Stadsdelen ligger vid Mälaren med gångavstånd till den centrala staden.
Publicerad den 20 Februari 2014
Öster Mälarstrand. Bild: ÅWL Arkitekter
Öster Mälarstrand.

Den nya etappen av Öster Mälarstrand kommer huvudsakligen bestå av bostäder, som placeras utefter den gamla kajen vid kraftverksdammen i Mälaren. Småbåtshamnen kommer att ligga kvar och Notudden intill bevaras som en grön park.

- Vi har byggt upp den nya stadsdelen kring länkande huvudstråk med siktlinjer som sammanbinder olika platser och målpunkter. Kajen med sitt fina västerläge kommer att bli en mötesplats för fler än närboende i området, säger James Martin, ansvarig arkitekt, ÅWL Arkitekter.

Alldeles intill ligger Kokpunkten, som är ett nära hundra år gammalt ångkraftverk. Det byggs nu om till flera publika verksamheter, bland annat ett äventyrsbad som invigs i höst. På andra sidan området pågår byggnationen av de tidigare etapperna av Öster Mälarstrand, varav en stor del redan är färdigställd.

- När vi utformar planen för området måste vi tänka på helheten från början. Därför har vi ett nära samarbete mellan hus- och landskapsarkitekter, vilket gör att hus och utemiljöer är integrerade och påverkar varandras utformning, säger Sara Revström, ansvarig landskapsarkitekt, ÅWL Arkitekter.

I samband med planarbetet används Breeam Communities, ett verktyg för att skapa långsiktigt hållbara stadsdelar. Verktyget innefattar inte bara miljöhänsyn utan även social och ekonomisk hållbarhet.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige