Image

Avkastningskrav på 10-12 procent

Bolag Kungsleden menar i sin kommuniké att räntabilitetsmålet på 15 procent är svåruppnåeligt. Avkastningskravet på eget kapital bedöms under nuvarande marknadsförhållanden inte understiga 10-12 procent.
Publicerad den 15 Februari 2013

För fjärde kvartalet redovisar Kungsleden en minskad omsättning (494 jämfört med 550 miljoner) och bruttoresultatet sjönk till 309 miljoner kronror (336) i och med ett mindre fastighetsbestånd efter försäljningen av halva Hemsö.

Överskottsgraden steg drygt 1 procent till 69,7 procent (68,4).

Resultatet före skatt uppgick till 677 miljoner kronor (348) och till 923 miljoner kronor (303) efter skatt, motsvarande 6,80 kronor (2,20) per aktie. Resultatökningen var hänförlig till försäljningen av Hemsö.

För helåret uppgick resultatet före skatt till 1 165 miljoner kronor (693) och till 352 miljoner kronor (638) efter skatt. Resultatminskningen efter skatt beror på reserveringar för skatterisker medan resultat före skatt ökat genom försäljningen av aktierna i Hemsö Fastighets AB.

Det utdelningsgrundande resultatet för helåret 2012 blev 1 917 miljoner kronor (703), motsvarande 14,00 kronor (5,20) per aktie.

- Under 2012 stärkte vi vår förvaltning ytterligare och mot slutet av året genomförde vi med gott resultat ett antal affärer som förbättrar Kungsledens fastighetsportfölj. Genom försäljningen av vårt innehav i Hemsö under det fjärde kvartalet har Kungsleden fått en ökad finansiell flexibilitet och en trygghet att hantera även ett eventuellt ”worst case” för de skatteprocesser vi är involverade i. Efter att skatterisker och effekterna av en hög bunden låneränta under de senaste åren tvingat oss till en mer defensiv hållning, kunde vi därför gå ur 2012 väl positionerade att genomföra den strategiomläggning styrelse och ledning arbetat med under året. En omläggning med fokus på långsiktigt värdeskapande genom förvaltning och förädling av helägda fastigheter, säger Thomas Erséus.

- Den viktigaste händelsen under kvartalet var otvivelaktigt Hemsöförsäljningen. Hemsöaffären är betydelsefull på två sätt. För det första realiserades härigenom slutgiltigt de stora värden som vi skapat för Kungsledens aktieägare genom att under elva år bygga upp och utveckla ett innehav av samhällsfastigheter. För det andra kunde vi frigöra de medel som bundits i Hemsö, vilket ökar vår finansiella handlingsberedskap och gör det möjligt att börja investera i helägda fastigheter i enlighet med vår nya strategi. På kort sikt innebär försäljningen att Kungsleden tappar intjäning från Hemsö men över tiden kommer återinvesteringen av frigjorda medel att leda till ett ökat resultat. I samband med affären köpte Kungsleden elva fastigheter för 1,5 miljarder kronor av Hemsö, vilket redan på kort sikt bidrar till att minska bortfallet av intjäning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige