Ett exempel på Forsens CM-arbete är Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Forsen utförde uppdraget åt Humlegården Fastigheter och 3XN var arkitekter.

Att bygga med CM har många fördelar

Bygg/Arkitektur Rätt pris, större flexibilitet och kortare byggtid. Lär dig mer om vad du tjänar på projektledning med hjälp av Construction Management, ett område där Forsen är främst i Sverige.
– Vi är 100 procent på kundens sida, säger Håkan Undin, Senior partner och KAM på Forsen.

Skicka till e-post

Forsen har sedan starten för 20 år sedan jobbat med Construction Management, CM, och är i dag en av marknadens ledande inom segmentet.

Håkan Undin, Senior partner och KAM på Forsen, har också han varit med sedan starten och byggt upp det framgångsrika affärsområdet.

– Ingenting är låst till att det måste vara CM. Men frågar du mig anser jag att det är den överlägset bästa modellen. Det är snabbast – och ger mest för pengarna, säger han.

Fördelarna är många. CM är ett internationellt uttryck för att planera, leda och styra projekt som genomförs på delad entreprenad.

Det innebär att byggherren bygger i egen regi, och Forsen förstärker dennes organisation. Man utgör dess byggavdelning och stärker upp sin organisation med experter i form av konsulter från Forsen. CM-organisationen planerar, organiserar, leder och samordnar hela arbetet.

Kort och gott: Rätt pris, större flexibilitet och kortare byggtid. Något alla parter i byggprojekt tjänar på.

På Forsen finns det stor produktionserfarenhet. Allt från kalkylatorer, inköpare, projektledare, projekteringsledare, produktionsledare, installationssamordnare och projektekonomer till olika nischade specialister finns att tillgå i företaget.

– Många av oss har jobbat med CM-projekt långt före 1997, så vi har en stor erfarenhetsbank. Allt från små hyresgästanpassningar till större projekt som Swedbanks nya huvudkontor till exempel, säger Håkan Undin och fortsätter:

– Vi har en väldigt strukturerad och genomarbetad modell för CM-projekt. Och vi är en av de ledande inom projekteringsledning och är 100 procent på kundens sida.

Ytterligare ett bevis på att Forsen levererar inom CM är att man är med i branschföreningen CM-bolagen – en kunnig och opartisk organisation som verkar för att öka förståelsen och stärka förutsättningarna för Construction Management som genomförandeform för byggprojekt.

Håkan Undin är Senior partner och KAM på Forsen. Han har jobbat med Construction Management i över 20 år.

Varför Construction Management?
 • Forsen fungerar som kundens egen byggavdelning, utan att ha några egenintressen
 • Forsen är oberoende och har inga kopplingar till andra aktörer. Därför kan alltid de bästa aktörerna för varje projekt upphandlas
 • Kunden får full insyn i projektet och en partner genom hela processen
 • Projekttiden förkortas eftersom projektering sker löpande och parallellt med upphandling och produktion
 • Upphandlingarna sker etappvis, vilket ökar flexibiliteten vid projektförändringar och möjliggör sena ändringar utan större negativa konsekvenser
 • Entreprenadarbetena delas upp i delentreprenader, vilket maximerar konkurrensen inom varje del och sänker totalkostnaden
CM är extra lämpligt när...
 • Projekttiden är viktig
 • Snabb byggstart är viktigt
 • Kunden vill ha insyn i och kunna styra detaljfrågor
 • Projektförutsättningarna är oklara eller kan komma att ändras
 • Det kan vara svårt att få en bra konkurrens på entreprenadarbeten

Läs mer om Construction Management och Forsen HÄR.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige

De har köpt mest bostäder 2017/2018

Transaktioner Turbulensen på den svenska bostadsmarknaden har varit en het potatis de senaste månaderna. I dag bjuder Fastighetssverige på en unik lista som visar vilka bolag som köpt mest bostäder under 2017/2018.

…Och här är de tio största bostadsaffärerna 2017/2018

Lista Endast affärer med en köpeskilling på mer än en miljard kronor får plats när Fastighetssverige listar de största bostadsaffärerna 2017/2018.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö
Christian Wictorin, försäljningschef på IP Only, kommer till Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö den 22 mars för att prata på temat Intelligenta lyktstolpar - nästa generations smartphones. Missa inte att Boka tidigt-rabatten stänger nu på fredag

Vision: Intelligenta lyktstolpar – nästa generations smartphones?

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö Christian Wictorin är en av landets främsta experter på digitaliseringens påverkan på framtidens samhällsbyggnad och stadsutveckling.
Han menar att intelligenta lampor och lyktstolpar snart kan vara hjärnorna som styr omgivningen. Hur ser affären ut och vilka möjligheter finns för fastighetsägare? Missa inte hans inspirerande föredrag på Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö den 22 mars!


Partnertext

Savills nya tjänst stärker hyresgästens position gentemot fastighetsägaren

Bolag Savills etablerar ett nytt affärsområde inom hyresgästrådgivning. Ambitionen är att bistå hyresgäster, såväl mindre som större bolag, i deras affärsrelationer med fastighetsägare. Som chef för det nya affärsområdet har Savills knutit till sig Anders Henningsson, en person med lång erfarenhet av liknande uppdrag på området.
Annons

Efter JO-anmälan – nu rivs sommarpärlan

Juridik Mer än tio års väntan är över. Nu står det klart att det klassiska landmärket får rivas. "Enda alternativet"


Riksbyggen köper Agenta

Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar sin redan omfattande verksamhet inom affärsområdet fastighetsförvaltning. Agenta Förvaltning, med säte i Östersund, förvaltar cirka 450 bostadsrättsföreningar varav cirka 95 procent av dessa finns i Stockholm.


Hon tar plats som chef för SFV

Karriär I dag tillträder Ingrid Eiken Holmgren sin tjänst som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk. Hon kommer närmast från befattningen som vd för Mäklarsamfundet.


Peab bygger äldreboende i Boden

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga Björknäs äldreboende i Boden. Beställare är Hemsö Norrbottenfastigheter KB och kontraktssumman uppgår till 198 miljoner kronor.


Öresundsporten köper i Helsingborg

Transaktioner Öresundsporten har köpt fastigheten Pukslagaren Västra 4 på Regementsvägen 5 i Helsingborg.


Lämnar Atrium Ljungberg för Bonnier Fastigheter

Bolag Bonnier Fastigheter stärker sin uthyrningsverksamhet genom att rekrytera Stina Kullman från Atrium Ljungberg.


Ny hyresgäst till Hufvudstaden i Fredstan

Uthyrning Under våren öppnar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Bakom satsningen står det svenska bolaget Nordic Exhibitions and Event.


Arkitema rekryterar från Tengbom

Bolag Arkitema Architects har rekryterat Marie Nordin som ny Job manager vid kontoret i Stockholm. Hon har närmast varit chef för Tengboms bostadsstudio och kommer nu leda arbetet vid Arkitema team Living.


Ny familjemottagning öppnar i Högdalen Centrum

Uthyrning Citycon har tecknat ett avtal med Enskede Årsta Vantörs stadsdelsförvaltning om en familjemottagning på 321 kvadratmeter i Högdalen Centrum.


Ramboll rekryterar arkitekt

Bolag Per Norberg har rekryterats till Ramboll och en tjänst som Senior Department Advisor. Han kommer närmast från Ågren.


Stockholms stadshus

De har sålt mest bostäder 2017/2018

Lista Den turbulenta bostadsmarknaden har dominerat branschen de senaste månaderna. I dag bjuder Fastighetssverige på en unik lista som visar vilka bolag som sålt mest bostäder under 2017/2018.


Lidjan: "Kommer att bli intressanta legala diskussioner"

Bolag Efter en skakig höst och vinter riktar Magnolia Bostads vd, Fredrik Lidjan, kritik mot bristande transparensen gällande markpriser.


"Vi vill vara en problemlösare åt bostadsutvecklarna"

Bolag Det skakar rejält på den svenska bostadsmarknaden, framför allt när det kommer till nyproduktion - vilket har öppnat upp möjligheter för opportunister att kliva in. Nu lanserar Nordic Property Investment en den första fonden som fokuserar på att dra vinning av en vikande marknad. För Fastighetssverige berättar vd:n Jesper Roslund om strategin, varför man inte vill klassas som enbart opportunistiska och när första förvärvet ska vara i hamn.


Brinova köper samhällsfastigheter i Karlskrona

Transaktioner Brinova köper fyra fastigheter i Karlskrona. Hyresgäst är bland annat Karlskrona kommun.


AL överträffar mål – och höjer utdelningen

Bolag Atrium Ljungberg redovisar ett starkt resultat för 2017 och överträffar samtliga finansiella mål.


SHH tar steget in i Linköping

Bostäder SHH Bostad har av Linköpings kommun tilldelats en markanvisning i Vikingstad, som är belägen cirka en mil utanför staden. Projektet är SHH:s första i Linköping.


Corem höjer utdelningen efter rekordresultat

Bolag Corem ökade sitt förvaltningsresultat med 32 procent under 2017 vilket ihop med fortsatt positiva värdeförändringar bidrog till ett mycket starkt resultat före skatt för bolaget.


NCC bygger innebandyarena i Västerås

Bygg/Arkitektur NCC bygger Västerås nya arena för innebandy i området Rocklunda. Här finns även möjlighet till evenemang med plats för upp till 2 000 åskådare. Ordern från Rocklunda Fastigheter är värd 105 miljoner kronor.