Image
Amanda Borneke.
Amanda Borneke. Bild: Anna Thorbjörnsson.

Återbruksprofilen Amanda Borneke får Clarence Morberg-priset 2021

Energi/miljö Amanda Borneke tilldelas Clarence Morberg-priset 2021 – årets unga samhällsbyggare. Hon får utmärkelsen för att hon med kunskap och entusiasm driver på hållbarhetsarbetet med särskilt fokus på återbruk och cirkulär ekonomi. – Hon inspirerar hela branschen att göra rätt, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.
Publicerad den 25 Oktober 2021

Samhällsbyggnadssektorn står för en betydande del av klimatutsläppen. Amanda Borneke ger tydlighet och riktning i hur byggbranschen ska prioritera för att minska sin påverkan: återbruka mer, använd mindre fossila bränslen.

Sen gäller det att hitta de smartaste sätten att ta de kliven – något Amanda Borneke levererar i jobbet som specialist på cirkulär ekonomi på Sweco, som föreläsare och hållbarhetscoach, som poddare och socala medier-profil.

– Det vi gör för att klara klimatmålen måste bygga på fakta och goda argument. Men för att nå ut behövs en extra push. Den som för fram budskapet måste vara trovärdig och grundad i såväl utbildning som yrkeskunnande. Och effekten blir ännu större om personen också har förmågan att väcka känslor, entusiasmera och skapa en berättelse kring frågorna. Amanda Borneke är en perfekt storm av alla dessa egenskaper, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.

Juryns motivering
Samhället står inför enorma nödvändiga förändringar. För att lyckas med den omställningen behöver hela samhällsbyggnadssektorn förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Amanda Borneke är en sådan person.
Med kunskaper och ett stort driv har hon lyft cirkulär ekonomi och återbruk i och utanför branschen. Entusiasmerande föreläsare, kreativ opinionsbildare på sociala medier och i poddradio, kunnig specialist på cirkulär ekonomi på Sweco. Alla sidor av Amanda Borneke tjänar som inspiration. Det gäller inte minst för branschens unga talanger. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige