Image

Arkitekttävling om nytt kommunhus i Täby

ARKITEKTUR Täby kommun planerar att bygga ett nytt kommunhus i Täby centrum. En öppen arkitekttävling om husets utformning kommer att pågå till den 16 april och de vinnande förslagen presenteras i juni. Tävlingens syfte är också att upphandla arkitekt för det fortsätta arbetet med att projektera det nya kommunhuset.
Publicerad den 1 Februari 2010

Kommunstyrelsen beslutade den 25 januari att i samarbete med Sveriges Arkitekter bjuda in till en allmän arkitekttävling om ett nytt kommunhus på Attundafältet i Täby centrum.

- Genom att frigöra den välbelägna och attraktiva marken i Roslags-Näsby, där kommunhuset ligger i dag, skapas förutsättningar för både bostäder, kontor, handel och service, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

- Ett nytt kommunhus i Täby centrum skapar också ökad tillgänglighet för kommunens invånare.

En jury bestående av representanter för Täby kommun samt Sveriges Arkitekter kommer att utvärdera de inkomna bidragen.

Tävlingsuppgiften består i att:

# Gestalta en byggnad som ger uttryck för kommunens ambition att vara föregångare, utveckla en öppen och tillgänglig organisation samt ge hög kvalitet för skattepengarna.

# Ge förutsättningar för att kunna skapa en effektiv och trivsam arbetsplats som bidrar till den kommunala förvaltningens förnyelse och utveckling.

# Ge ett bidrag inför omvandlingen av Täby centrum till en levande och mänsklig stadskärna med särskiljande och attraktiv arkitektur.

# Belysa möjligheter till samordning med bibliotekshuset, där vissa kommunala verksamheter finns.

Enligt planerna kommer det nya kommunhuset att ligga i Täby centrum på det område framför Täby närsjukhus som nu används för parkering. Det befintliga kommunhuset i Roslags-Näsby är från 1970-talet och står inför omfattande underhåll. Det nya kommunhuset ska finansieras genom en försäljning av marken i Roslags Näsby. Ambitionen är att det nya kommunhuset ska vara inflyttningsklart senast 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige