Image

Arkitektgruppen Kistadal utvecklar ny stadsdel i Kista

Bygg/Arkitektur Arkitektgruppen Kistadal utvecklar en ny stadsdel i Kista åt Skanska och Areim i samarbete med IBM, vars gamla kontorsanläggning byggs om till studentbostäder.
Publicerad den 11 Maj 2015

Arkitektgruppen Kistadal är Strategisk Arkitektur, Alessandro Ripellino Arkitekter och Land Arkitektur. I norra Kista vid IBM:s kontor planeras en ny kvartersstad med omkring 2 000 bostäder. Arbetsnamnet för stadsdelen är Kistadal.

- Kistadal blir en viktig del i utvecklingen av Kistas roll som en av de främsta regionala tyngdpunkterna i ett växande Stockholm, säger Alessandro Ripellino.

I arkitektgruppen som arbetar med projektet finns förutom Alessandro Ripellino Arkitekter och Strategisk Arkitektur även landskapsarkitekterna Land Arkitektur. Nästa steg för gruppen blir att påbörja arbetet med detaljplanen under hösten.

Uppdragsgivarna är ett konsortium som består av Skanska, fastighetsutvecklaren Areim samt IBM.

- Tillsammans ritar vi en tät, grön och hållbar stadsdel med varierat boende i en blandning av upplåtelseformer och storlekar, säger Andreas Fries på Strategisk Arkitektur. Målet är att skapa ett sunt och framåtblickande storstadsboende i det kosmopolitiska Kista.

Kvarteren i Kistadal blir en fortsättning norrut på kvartersstaden som uppförs norr om Kista Gård.

Platsen har en historia som en del av ”Sveriges Silicon Valley”. Det kommer att synliggöras genom att IBM:s kulturhistoriskt värdefulla kontorsanläggning bevaras och byggs om för att rymma bland annat studentbostäder.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige