Image

Arkitekter klara för stor forskningsanläggning

Arkitektur Akademiska Hus ska bygga en av Europas största medicinska forskningsanläggningar på Karolinska Institutet i Solna. Nu har Akademiska Hus bestämt sig för att gå vidare med arkitektförslaget från Berg och CF Møller.
Publicerad den 18 Maj 2011
Bild: CF Möller och Berg
Anläggningen ska ligga vid Karolinska. Bild: Berg/CF Møller. Bild: CF Möller och Berg
Anläggningen ska ligga vid Karolinska. Bild: Berg/CF Møller.

Under hösten 2010 bjöd Akademiska Hus in fyra arkitektkontor till parallella uppdrag i syfte att utreda förutsättningar för en ny forskningsanläggning på Karolinska Institutet i Solna. Två av arkitektkontoren, Berg Arkitektkontor/Arkitektfirmaet C.F. Møller och Nyrén Arkitektkontor inbjöds därefter till en andra fas av uppdraget i början av 2011.

I det fortsatta arbetet har båda förslagen kunnat vidareutvecklas på ett övertygande sätt och de har båda lyckats visa hur den cirka 70 000 kvadratmeter stora volymen kan organiseras och inrymmas inom uppdragsområdet.

Nu går man alltså vidare med Berg/ CF Møller.

– Med detta projekt bidrar vi kraftfullt till utvecklingen av Stockholm som en ledande life science region i världen. Stockholm Life är på gång att realiseras, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

Forskningsanläggningen kallas Biomedicum får Karolinska Institutet en unik samlingspunkt för forskning i nära anslutning till det nya universitetssjukhuset som idag har arbetsnamnet Nya Karolinska Solna (NKS). Målsättningen är att öka förutsättningarna för forskning i världsklass vid ett av världens ledande universitet inom det medicinska området.

Förslaget kommer nu att utvecklas vidare och utgöra grund för ett detaljplanearbete tillsammans med Solna stad. Byggstart beräknas kunna ske under 2013 med ett färdigställande under 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige