Image
Farnaz Mortazavi och Linda Eriksson är finalister i Årets Unga Fastighetskvinna. I morgon presenterar vi den sista finalisten.
Farnaz Mortazavi och Linda Eriksson är finalister i Årets Unga Fastighetskvinna. I morgon presenterar vi den sista finalisten.

Årets Unga Fastighetskvinna: Här är finalist nummer 2

Fastighetskvinnan De tre finalisterna i utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna är nu utsedda. Under tre dagar presenterar vi dem (utan inbördes ordning). I går presenterade vi Farnaz Mortazavi, Fasticon Kompetens. Dagens finalist är Linda Eriksson, som inom kort tillträder som finanschef på Hemfosa.
Publicerad den 19 Augusti 2015
Linda Eriksson. Linda Eriksson.

Linda Eriksson, som i två år har arbetat som finans- och fastighetsanalytiker på Förvaltaren i Sundbyberg, börjar på Hemfosa i början av september.

- Jag tycker om Hemfosas affärstänk och arbetsklimat. Det blir ett utmanande arbete, samtidigt som det känns ganska tryggt, jag känner flera av kollegorna sedan tidigare, säger Linda Eriksson.

Precis som flera av de ledande på Hemfosa har Linda Eriksson en bakgrund på Kungsleden, där hon var finanschef mellan 2007 och 2013.

- Jag hade tidigare arbetat för AGL, som Kungsleden i stort sett hade outsourcat hela sin finansavdelning till. När de skulle bygga upp en egen avdelning ville de att jag skulle leda det arbetet. Jag hade några väldigt intressanta och lärorika år på Kungsleden. Under den perioden hände det mycket, med nya regler och krav på finansieringssidan. Samtidigt var Kungsleden ett transaktionsintensivt bolag – en affär som var väldigt speciell var när vi sålde Hemsö till AP3 mitt under brinnande finanskris.

Du lämnade Kungsleden 2013 och gick till kommunala Förvaltaren, det kan se ut som ett lite udda karriärval?

- Ja, det kan man tycka. Men jag är ganska prestigelös och nyfiken och såg detta som en ny utmaning. Förvaltaren var i behov av att låna upp miljardbelopp och hade inte kompetensen, också här handlade det om att bygga upp en ny avdelning.

Linda Eriksson initierade en hel del nytänkande i Förvaltaren. Bland annat tog hon initiativet till att emittera gröna obligationer – vilket Förvaltaren var först bland de allmännyttiga bolagen i Sverige med. Den första gröna obligationen – för ungefär ett år sedan – var på 450 miljoner kronor, och strax före sommaren emitterades ytterligare 200 miljoner kronor.

- Hållbarhet är en viktig fråga för mig och Förvaltaren har kommit långt med det här. Anette Sand (dåvarande vd, nu vd på Familjebostäder) var positiv från början när jag föreslog gröna obligationer, och det gick väldigt bra. Det blev en snabb process och investerarna var väldigt intresserade.

- Förvaltaren hade överhuvudtaget inte arbetat med obligationer tidigare så det var mycket som var nytt. Totalt, med refinansieringar och obligationsemissioner tog vi in tre, fyra miljarder under min tid på Förvaltaren. Det var en intressant period och en spännande miljö att arbeta i; Sundbyberg tillhör ju de kommuner som bygger mest i hela Sverige.

Även om hon trivdes bra på Förvaltaren gick processen ganska snabbt när Hemfosa hörde av sig.

- Vi träffades och det dröjde inte länge förrän vi bestämde oss för varann. Det ska verkligen bli jättespännande.

Hur är du som ledare?

- Jag tycker om att lämna mycket eget ansvar, och fungerar mest som ett bollplank. Det är viktigt att medarbetarna vågar ta ansvar och att man bygger ett team med människor som är olika en själv.

Vem som vinner utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna avslöjas på seminariet Fastighetskvinnan på Grand Hotel i Stockholm den 1 september. Du kan läsa mer om utmärkelsen här.

Vinnaren utses av juryn, som består av Agneta Jacobsson (ordförande), Kerstin Lindberg Göransson och Kristina Alvendal.

Akademiska Hus är prissponsor för Årets Unga Fastighetskvinna.

Fastighetskvinnan är ett affärsseminarium med fokus på den svenska fastighetsbranschen. Unikt för det här seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor. Större delen av seminariet består av rena affärspunkter. Här är samtliga talare kvinnor.

Seminariet handlar också om jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Här medverkar också manliga fastighetstoppar.

Du hittar hela seminarieprogrammet här.

Du anmäler dig här.


Namn: Linda Eriksson

Ålder: 39 år.

Bor: Spånga.

Familj: Man och två barn.

Fritidsintressen: ”Vi har hus och barn så det blir mycket familj och hem. Jag springer en del och träffar vänner.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2024

Var: Grand Hotel, Stockholm (Vinterträdgården)

När: 5 september, 09.00 - 16.00

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:







Partners:





Se film från ett tidigare event här:

Mer från Fastighetssverige