Image

Ankersjö: Inför klimatbonus för att bygga högt

Bygg/Arkitektur Det centerpartistiska stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö vill införa en klimatbonus som gör det billigare att bygga på höjden.
Publicerad den 4 November 2013
Per Ankersjö. Per Ankersjö.

Per Ankersjö menar att Stockholms stad måste byggas tätt och högt för att klara de klimatmål som staden satt upp.

Dagens avgiftssystem där byggherrarna betalar för den totala bostadsarean motverkar idag byggandet av höga hus, menar Centerpartiet som därför vill införa en klimatbonus som gör det billigare att bygga på höjden.

Stadens höga prissättning på central mark kombinerad med tomträttsavgäldens utformning gör att byggherrarna i princip tvingas betala en gång till för marken för varje ny våning. Resultatet av det blir låga byggnader i periferin där marken är billig. Genom att införa ett system där tomträttsavgälden blir billigare när man bygger högt tror Centerpartiet i Stockholms stad att fler byggherrar skulle ställa sig positiva till att bygga på höjden.

- För att klara Stockholms stads högt satta klimatmål måste vi börja tänka klimatsmart även när det gäller höjden på husen. I en tät stad med flera höga hus skulle vi kunna gå och cykla mer och på så sätt minska de miljöfarliga klimatutsläppen säger stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige