Image

Ångkraftverk blir The Steam Hotel

Bygg/Arkitektur Det anrika ångkraftverket Kokpunkten i Västerås förvandlas nästa år till The Steam Hotel. Bakom satsningen står ESS Group.
Publicerad den 25 Februari 2016
The Steam Hotel. Bild: ESS Group
The Steam Hotel.

Det anrika ångkraftverket Kokpunkten firar 100 årsjubileum nästa år, och det med en rejäl ansiktslyftning. Verket, som en gång i tiden var en av landets största energiproducenter förvandlas nu till en industriromantisk dröm vid Mälarens strand. Det är dags att lägga namnet The Steam Hotel på minnet.

Augusti 2017 står hotellet färdigt, med sina 18 våningar, 230 rum, två restauranger och en historisk spaupplevelse. I ångkraftverket Kokpunktens industrilokaler, som stått orörda sedan man stängde 1992 skapas nu en unik destination:

– The Steam Hotel minns sin historia! Vi har självklart bevarat den häftiga industrikänslan från Kokpunktens storhetstid. I hotellet öppnar vi till exempel ett stort ångspa där några av de gamla ångturbinerna står för en del av behandlingen. Vi har återvunnit så mycket vi bara kunnat, en gammal ångpanna blir en bar, och så vidare. Hela bygget måste kännas spektakulärt. Vi planerar för en vinterträdgård och stor takterass, pool inomhus och utomhus, och självfallet hisnande häftiga rum, berättar Jonas Stenberg, vd och en av grundarna bakom Ess Group.

ESS Group är uppstickaren inom hotellbranschen som bland annat ligger bakom två av Sveriges bästa spahotell – Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad och cityhotellen Pigalle och Bellora i Göteborg. I fokus står alltid helhetupplevelsen för gästen. – Vi har blivit experter på att utveckla framgångsrika destinations- och spahotell, och unika cityhotell. I The Steam Hotel smälter vi samman dessa två inriktningar. Att vårt hittills största projekt blir här, mitt i det expansiva Västerås och Mälardalen känns helt rätt. I Kokpunkten har det producerats mer energi än det går att föreställa sig, och det kommer vi att fortsätta med om än i lite ny tappning, säger Jonas Stenberg.

Fakta, The Steam Hotel:
Ångkraftverket Kokpunkten från 1917 blir år 2017 The Steam Hotel med:
- 18 våningar- Mer än 100 heltidsanställda
- 230 rum
- 2 restauranger
- 2 barer
- 1 spa
- Utomhuspool på 7:e våningen
- Takterasser
- Möteslokaler för upp till 650 personer

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige