Image

Anders Borg är svenskarnas drömskrivbordsgranne

Sverige Kollegorna som sitter närmast på kontoret påverkar både det egna arbetet och hur roligt man har på jobbet. Kontorsbarometern har tagit reda på vem som är svenskarnas drömskrivbordsgranne. I valet mellan en rad kända personer hamnar finansminister Anders Borg i topp. Tvåa kommer författaren Martina Haag och på tredje plats skådespelaren Josephine Bornebusch.
Publicerad den 16 Augusti 2013
Anders Borg. Bild: Regeringskansliet
Anders Borg.

Sveriges mest populära skrivbordsgranne har kartlagts i Vasakronans återkommande undersökning Kontorsbarometern. Förra gången drömskrivbordsgrannen korades bland kontorsanställda i Sverige var 2009, då gick förstaplatsen till företagsledaren Cristina Stenbeck. Hon återfinns nu på fjärde plats och finansminister Anders Borg är ny etta.

– Det är få saker på kontoret som har så stor inverkan på vår arbetsdag som vilka kollegor vi sitter närmast. Både din kreativitet, ditt engagemang och din arbetsinsats påverkas. Att Anders Borg vinner den här omröstningen tror jag handlar om att de som svarat på undersökningen är seriösa i sitt arbete. De tycker att vår finansminister verkar vara en kompetent person, som skulle kunna tillföra inspiration och ge nya lärdomar, säger Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan.

Över 2000 svenskar har deltagit i undersökningen och preferenserna för drömskrivbordsgrannar ser olika ut beroende på kön, ålder och var man bor. Männens lista toppas av Anders Borg, Josephine Bornebusch och Cristina Stenbeck. När kvinnor väljer skrivbordsgranne är det kvinnor på de tre första platserna och listan toppas då av Martina Haag följd av kronprinsessan Victoria och Maria Montazami. Sveriges kronprinsessa går även hem hos den yngsta åldersgruppen. Victoria är den skrivbordsgranne som 18–30-åringarna helst vill sitta bredvid. Det finns även regionala skillnader, i Skåne toppar Petra Mede och Zlatan Ibrahimovic finns på en fjärdeplats.

– Allt färre sitter i eget rum idag och olika öppna kontorsformer blir vanligare. Därför behöver vi i högre grad reflektera över vem som sitter närmast oss på kontoret. En bra skrivbordsgranne kan innebära värdefull input och inspiration. Om skrivbordsgrannen passar mindre bra kan du påverkas av negativ attityd och störas i ditt arbete. I ett kontor utan fasta arbetsplatser kan du testa sig fram för att se vilken typ av skrivbordgranne som passar dig bäst, säger Cecilia Söderström.

Listor:

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som skrivbordsgranne på kontoret?
Andelen respondenter som har svarat ”Vet ej” är borträknade från resultatet
1. Anders Borg, finansminister 12%
2. Martina Haag, författare 7%
3. Josephine Bornebusch, skådespelare 7%
4. Cristina Stenbeck, företagsledare 7%
5. Petra Mede, komiker 6%
6. Kronprinsessan Victoria 6%
7. Fredrik Reinfeldt, statsminister 6%
8. Noomi Rapace, skådespelare 5%
9. Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelare 5%
10. Alexander Skarsgård, skådespelare 5%
11. Maria Montazami, TV-personlighet 5%
12. Ernst Kirschsteiger, programledare 4%
13. Anton Hysén, TV-personlighet 4%
14. Robyn, artist 3%
15. Stefan Löfven, partiledare 3%
16. Horace Engdahl, författare 3%
17. Annika Falkengren, företagsledare 3%
18. Måns Zelmerlöw, artist 3%
19. Joel Kinnaman, skådespelare 3%
20. Loreen, artist, artist 2%
21. Prins Daniel 2%

Topplistor skrivbordsgranne:

Män
1. Anders Borg
2. Josephine Bornebusch
3. Cristina Stenbeck

Kvinnor
1. Martina Haag
2. Kronprinsessan Viktoria
3. Maria Montazami

18-30-åringar
1. Kronprinsessan Viktoria
2. Alexander Skarsgård
3. Maria Montazami

31-50-åringar
1. Anders Borg
2. Martina Haag
3. Josephine Bornebusch/Cristina Stenbeck

51-65-åringar
1. Anders Borg
2. Fredrik Reinfeldt
3. Petra Mede

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige