Image
Bild: Istock

Analysföretag: Bygginvesteringarna faller kraftigt 2023

Bygg/Arkitektur En giftig cocktail av skyhöga byggkostnader, utbudsstörningar, en annalkande energikris samt en inflation som kraftigt urholkar hushållens plånböcker väntas få bygginvesteringarna att falla relativt kraftigt under 2023. Det bedömer analysföretaget Prognoscentret i en ny prognos.
Publicerad den 15 September 2022

– En förhållandevis kraftig nedgång väntas på kort sikt. Vi befinner oss i en besvärlig situation och går förvisso in i en mild lågkonjunktur men med stora konsekvenserna för byggandet, säger Patric Lindqvist, affärsområdeschef på Prognoscentret.

Bostadsbyggandet, som är mest konjunkturkänsligt, drabbas hårdast. Antalet nyproducerade bostäder toppade på 69 200 i fjol och väntas sjunka till 57 500 i år för att sedan fortsätta ned till 45 500 nya bostäder under 2023. I prognosen ligger att antalet nyproducerade bostadsrätter nästan halveras jämfört med 2021, medan antalet småhus minskar med nästan en tredjedel.

– Prisnedgången på bostadsmarknaden får tillsammans med de ökade byggkostnaderna och ett lägre konsumtionsutrymme stora konsekvenser. Vi ser ett fall i nybyggnationen av bostäder med 17 procent under året och ytterligare cirka 20 procent nästa år, säger Patric Lindqvist.

Lokalbyggandet dämpar dock fallet i byggandet. Tillverkningsindustrin går fortfarande starkt, vilket tillsammans med den gröna omställningen, driver på efterfrågan på nya produktionsanläggningar. Även behoven och investeringsviljan inom lager och logistik är fortsatt stora, konstaterar Prognoscentret.

När det gäller offentligt byggande i form av undervisningsbyggnader och vårdbyggnader väntas likaså en stabil utveckling.

– Sammantaget ser vi på kort sikt en försämrad situation och konstaterar att den svenska byggmarknaden är starkt påverkad av den ekonomiska osäkerhet vi befinner oss i. På lite sikt bör dock de exogena chocker som nu präglar omvärlden ge vika och de grundläggande behoven åter ge byggmarknaden kraft, skriver de.

Prognoscentret är ett analysföretag inriktat på bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige