Image
Konjunkturen blir allt svagare och byggmarknaden mer splittrad visar en analys.
Konjunkturen blir allt svagare och byggmarknaden mer splittrad visar en analys. Bild: Industrifakta

Analys: Svagare konjunktur och splittrad byggmarknad

Bygg/Arkitektur Svensk konjunktur går nu in i en period med betydligt svagare tillväxt på grund av en dämpad internationell efterfrågan och effekterna av en kraftigt inbromsad aktivitet på byggmarknaden. Som motvikt gynnas den inhemska konsumtionen av ett fortsatt starkt läge på arbetsmarknaden i kombination med låga räntenivåer.
Publicerad den 10 Juli 2019

Så kan man sammanfatta analysföretaget Navet Analytics senaste konjunkturrapport, som färdigställdes i slutet av juni. En sammanvägning av prognoser tyder på att svensk BNP kan komma att växa med mellan 1,5-1,7 procent under de kommande två åren.

Det väntas vara hushållen som blir motorn för ekonomin när både offentlig konsumtion och investeringar saktar in. De samlade husbyggnadsinvesteringarna ser ut att falla med ca 8 procent i år, beräknat i påbörjade investeringar. Nedgången väntas plana ut under 2020-2021. Utvecklingen blir troligen splittrad mellan sektorerna och generellt är det offentligt husbyggande och ombyggnadsinvesteringar inom flerbostadshus som kan komma att utvecklas mest positivt.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige