AMF i ny finsk miljardaffär

Publicerad den 18 Maj 2015

Skicka till e-post

Transaktioner För en vecka sedan gick AMF in i Finland via en miljardinvestering i handelsfastigheter. Nu tar man ytterligare ett steg genom en affär värd cirka två miljarder kronor.

Martin Tufvesson. Bild: AMF
Martin Tufvesson.

AMF tar nu ytterligare ett steg mot ökad diversifiering genom att förvärva 50 procent av en kontorsportfölj i Helsingfors. Köpet omfattar 15 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde på cirka fyra miljarder kronor. Portföljen kommer att ägas i bolagsform till lika delar av pensionsbolagen Ilmarinen och AMF.

AMF:s fastighetsinnehav består för närvarande av det helägda dotterbolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.

AMF har som ambition att öka sitt ägande i fastigheter och har under en tid utvärderat flera möjligheter till diversifiering på andra marknader än den svenska.

Fastighetsförvärvet av kontorsportföljen i Helsingfors och det förvärv som AMF nyligen gjorde av ett större antal handelsfastigheter i Finland är led i denna strävan.

– Vi bedömer att Helsingfors kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Ilmarinen bygga upp ett fristående bolag med ambitioner att växa och arbeta långsiktigt med fastighetsförvaltning, uthyrning och utveckling, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF.

Ambitionen är att Ilmarinen och AMF successivt ska bygga upp ett större fastighetsbestånd i utvalda delar av Helsingfors. Den nu aktuella portföljen med ett totalt värde på cirka fyra miljarder kronor består av 15 fastigheter i Helsingfors centrala delar samt bland annat i Esbo och Vanda. AMF:s del i investeringen är cirka två miljarder kronor. Portföljen omfattar totalt 250 000 kvadratmeter uthyrbar yta där kontor är den dominerande användningen. Fastigheterna utgör en delmängd av Ilmarinens tidigare innehav i Helsingfors.

Tillträde planeras ske till halvårsskiftet 2015. Kommersiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Cavendo. Krogerus har varit juridiska rådgivare, EY och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning.

Fastighetsportföljen inom AMF har idag ett marknadsvärde om cirka 50 miljarder kronor inklusive hälftenägda bostadsbolaget Rikshem.?

AMF:s kapitalförvaltning har en långsiktig förvaltningsfilosofi som innebär egen förvaltning, koncentrerade portföljer och övervägande likvida tillgångar. Det medför god kännedom om de bolag och de tillgångar AMF placerar i.


- Eddie Ekberg
eddie@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenEY på Branschguiden

EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över.

För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i.

Läs mer om EY på Branschguiden


Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

"Ett nytt vd-jobb är alltid som att kliva in i en organisation med ögonbindel på sig"

Karriär Johanna Frelin lämnar Tengbom för att bli vd för Riksbyggen. För Fastighetssverige berättar hon om vad som lockade på Riksbyggen, hur hon ser på tiden på Tengbom och vilka utmaningar hon ser för samhällsbyggnadsbranschen framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

SBC: Bostadsrättsföreningar saknar hållbarhetstänkPer Johansson.

Ökade hyresintäkter och driftöverskott för BrinovaJohanna Frelin och Leif Linde.

Johanna Frelin blir ny vd för Riksbyggen+ Plus
Rebecka Eidenert.

SBS vd: "Siffrorna talar sitt tydliga språk"Fastigheten Tre Vapen 7 i Stockholm är en av dem som Balder köper.

Balder köper i Stockholm, Helsingfors och London för 1,6 miljarderKvarteret Kungsfiskaren.

De får utveckla nytt kvarter i SträngnäsJens Engwall.

Nyfosa: Hög transaktionsintensitetEva Landén.

Corem vidareutvecklar Pro Stop BoråsFastighetssverige PLAY


Branschguiden

SBAB: Kort bindningstid fortsatt populärast+ Plus
Per Ekelund.

Ekelund om vd-livet efter avnoteringenPontus Werlinder.

Telge Bostäder köper i MölnboUppsalahem väljer Cykelfabriken för sin flytt till nya och moderna lokaler i Uppsala.

Ihus hyr ut till Uppsalahem i Cykelfabriken+ Plus
Torslanda Property Investment äger, förvaltar och hyr ut fastigheten Sörred 8:4 lokaliserad i Göteborg. Volvo Cars är för närvarande den enda hyresgästen och kontraktet löper till slutet av december 2024.

Spelet bakom miljardaffären i GöteborgIlija Batljan, vd för SBB.

SBB köper fastighetsportfölj av HumanaAnnica Ånäs.

Atrium Ljungberg säljer bostadsområde till HSBHenrik Saxborn.

Castellum: Fortsatt stark hyrestillväxtRutger Arnhult, vd för Klövern.

Klöverns fastighetsportfölj uppe i 55 miljarderFredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Marginella uppgångar i Vasakronans delårsrapportAnders Nissen, vd för Pandox.

Pandox: Förändrad redovisning av fastighetsskatt påverkar intäkterAnders Danielsson, Skanskas vd.

Rättsprocesser ger Skanska resultat-uppsving
Se fler nyheter