Image

Amasten köper i Härnösand

Transaktioner Amasten Holding köper Härnökusten, ett bostadsbestånd i centrala Härnösand. Säljare är Ådalskonsult AB och Autograf Handelshus Anders Johansson AB. Det underliggande fastighetsvärdet är 95 miljoner kronor.
Publicerad den 16 Maj 2016

Det motsvarar det av oberoende värderare bedömda marknadsvärdet. Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande. Tillträde planeras till 31 maj 2016.

– Beståndet ligger i utmärkt läge och omfattar 86 procent bostäder, med en bedömd direktavkastning strax över sex procent. Det befäster vår närvaro i Härnösand och förvaltningsregion Norr. Vi ser ytterligare intressanta investeringsmöjligheter och detta förvärv är ett steg mot att växa vidare i regionen. Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Genom vår tydliga etablering på orten finns det nu dessutom goda förutsättningar att finna ännu bättre skalfördelar och förbättra förvaltningen samt fastigheterna ytterligare. Genom förvärvet tydliggör vi även vårt fokus på stabila orter med pendlingsavstånd till regionala tillväxtmotorer, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

Betalning erläggs genom lån och kontant betalning. Fastigheterna och de huvudsakliga villkoren beskrivs mer utförligt nedan.

Portföljen omfattar 10 337 kvadratmeter och utgörs av tio fastigheter i centrala Härnösand med ett sammanlagt hyresvärde om 10,3 miljoner kronor per år. De uthyrningsbara areorna utgörs av 137 lägenheter och en kommersiell lokal som är uthyrd till Loomis med ett hyresvärde om 1,6 miljoner kronor per år och en återstående löptid på tre år. Beståndets yta uppdelas på 86 procent bostadsyta och 14 procent lokalyta. Nuvarande beläggningsgraden uppgår till 100 procent och direktavkastningen bedöms uppgå till 6,1 procent.

Befintliga lån på beståndet kommer att refinansieras med nya lån och bedöms motsvara en belåningsgrad om cirka 70 procent mot aktuell marknadsvärdering. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i den fastighetsägande koncernen uppgår till totalt cirka 38,6 miljoner kronor och ska erläggas kontant. Den slutliga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant. Avdraget för latent skatt uppgår till 850 tusen kronor.

Vinsten per stamaktie bedöms öka med anledning av förvärvet och Amastens intjäningsförmåga kommer att uppdateras när finansieringsvillkoret uppfyllts och tillträdesdatum har fastställts.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige