Image

Akelius nya projekt – ett roterande gränsägg

Bygg Ett roterande ägg med turistbyrå och bar med sittplatser för 40 personer. Placerat mitt på gränsen mellan Sverige och Finland. Idén kommer från Roger Akelius.
Publicerad den 18 April 2011
Ovum Borealis kallar Roger Akelius sin äggande idé för Haparanda-Tornio. Ovum Borealis kallar Roger Akelius sin äggande idé för Haparanda-Tornio. Roger Akelius. Bild: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius. Bild: Nicklas Tollesson.

Ägget ska ge Haparanda Tornio en själ – och naturligtvis väcka uppmärksamhet. Akelius vill att det ska stå på det nya Viktoriatorget i Haparanda och Tornio med en del i Sverige och en del i Finland.

Ägget kostar enligt Roger Akelius 20 miljoner kronor att uppföra. Akelius hoppas på EU-bidrag och att kommunerna i Haparanda och Tornio ska stå för resten.

Nog är det en spektakulär idé. Det tio meter höga ägget ska rotera ett varv per dygn och ha ett enda fönster, som alltid är riktat mot solen.

- Jag presenterade detta för kommunstyrelserna i förra veckan, de verkade förtjusta. Om EU bidrar så får Haparanda Tornio en själ, något som kan fotograferas. Inte i klass med Sydney men vi har en funktion inne i ägget, säger Roger Akelius till Fastighetssverige.

Akelius räknar med att äggets placering ska vålla problem – och därmed rubriker.

- Genom att gränsen går rakt igenom baren, rakt igenom serveringsbord på plan ett, så kommer EU att få arbeta med moms och tillstånd. Blir det skillnad i moms för fyra gäster runt ett bord? Kan man flytta bordet i sidled en meter och få dricka vin på natten? Det ger rubriker i Europa, och då räcker inte en fyrkantig låda, som annars är standard, säger han.

Roger Akelius har ritat grundskisserna själv, och dessa har utvecklats av Igor Rogulj, som ligger bakom Akelius Haparandasatsning Cape East.

Varför just ett ägg?

- Det finns ingen vackrare form än ett ägg. Iden har jag stulit från den gamla globen Pantheon i Rom där det finns ett hål för insläpp av ljus. Men äggkoppen roterar. Med yttervägg i rostfritt stål blir reflexerna kraftiga men även lustiga i konvex spegling. Jag släpper på med kraftigt ljus under vattenytan för att få spegling på ägget som vid norrsken

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige