Image
Hus 3 Campus Polacksbacken i Uppsala.
Hus 3 Campus Polacksbacken i Uppsala. Bild: Akademiska Hus

Akademiska Hus satsar i Uppsala

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus satsar 156 miljoner kronor på att omvandla den gamla kasernbyggnaden Hus 3 på Campus Polacksbacken till en modern utbildningsmiljö för NTI-Gymnasiet och Procivitas.
Publicerad den 27 Maj 2019

Hus 3 är en av tre kaserner på Polacksbacken som byggdes i början av 1900-talet för Upplands infanteriregemente. Byggnaden ligger mitt i ett av Uppsalas mest intressanta utvecklingsområden med goda allmänna kommunikationer och direkt närhet till bland annat Ulleråker där omfattande planer på nya bostadsområden finns. Tidigare hyrde Uppsala universitet Hus 3 men lämnade lokalerna 2017 för att flytta till det nybyggda Segerstedthuset. Inför att den 7 500 kvadratmeter stora byggnaden nu får nya hyresgäster – två gymnasieskolor som ägs av Academedia – investerar Akademiska Hus i en omfattande renovering.
– Vi ser en stark efterfrågan på centralt belägna lokaler för gymnasieutbildningar, särskilt då det i kringområdet växer fram nya bostadsområden. Genom att välkomna Academedia till våra lokaler vill vi bidra till att möjliggöra den befolkningsmässiga expansion som pågår i Uppsala. Samtidigt hoppas vi att närheten till Uppsala universitet ska leda till att fler av gymnasieleverna får ett ökat intresse för universitetets naturvetenskapliga utbildningar, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Ombyggnationen av Hus 3 ska skapa en effektiv och dynamisk miljö som uppfyller dagens krav på moderna utbildningslokaler. Stor vikt kommer också att läggas på att bevara och synliggöra de tidstypiska detaljer som finns kvar i det byggnadsminnesmärkta huset. Det innebär bland annat att den ursprungliga planlösningen och generösa takhöjden återställs, och att de breda genomgående korridorerna utmed fasaden öppnas upp igen. De före detta logementen blir till klassrum och i hjärtat av huset placeras café, mötesrum och uppehållsrum för eleverna.
– Etableringen i de nya lokalerna och i Uppsala är ett led i Academedias tillväxtstrategi inom gymnasiesegmentet, med kvalitet och eleverna i fokus. Nu flyttar NTI-gymnasiet till attraktiva lokaler i närhet till Uppsala universitets tekniska och datorvetenskapliga forskning och utbildning samtidigt som Procivitas får möjlighet att etablera sig i Sveriges fjärde största stad i en innovativ campusmiljö med bästa läge. Vi är väldigt glada för det och för samarbetet med Akademiska Hus, säger Peter Andersson, fastighetsdirektör vid Academedia.

Ombyggnationen planeras att starta i juni 2019 och vara färdigställd i augusti 2020.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige