Image

Akademiska Hus prisas för solcellsanläggning

TÄVLING Akademiska Hus har tilldelats SolEl-programmets pris för Årets solcellsanläggning för sin anläggning på Ekologihuset vid Lunds universitet.
Publicerad den 16 Mars 2009

Med en total yta på 767 kvadratmeter är anläggningen på Ekologihuset på Lunds universitet en av Nordens största solcellsanläggningar. Den årliga energiproduktionen är 70 000 KWh per år, vilket motsvarar cirka fem eluppvärmda villor. Anläggningen innebär ett minskat koldioxidutsläpp med 4-5 ton per år.

- Vi har i drygt 15 år haft hållbarhetsfrågor i fokus och i dag är de en självklar del av vår kärnverksamhet. Vi ger hög prioritet åt energieffektiviseringar och utveckling av alternativ energiproduktion. Solcellsanläggningen i Lund är ett led i detta arbete, säger Akademiska Hus vd Mikael Lundström.

Juryn framhåller i sin motivering att Akademiska Hus visat att solceller kan användas på många olika sätt, och att anläggningen är väl genomtänkt både vad gäller olika tekniska lösningar och visuell utformning. Anläggningen i Lund är unik genom sin storlek och genom att solcellerna används i flera syften: som solavskärmning för att minska kylbehovet, på yttertaket för att maximera elproduktionen och på fasaden för att exponera tekniken. Med sin placering på universitetsområdet vid Lunds tekniska högskola och nära innovationsparken Ideon, exponeras anläggningen dagligen för studenter, forskare och andra teknikintresserade personer.

SolEl-programmet är ett nationellt utvecklingsprogram för solcellsystem som samfinansieras av Energimyndigheten och näringslivet.

Ett hedersomnämnande delades ut till Eksta Bostads AB för solcellsanläggningen på Prästgårdsängens förskola i Fjärås. Förskolan är unik ur bygg- och energisynpunkt, och solcellerna ingår som en del i en energieffektiv helhet. Solcellerna står för hela fastighetens årliga elförbrukning.

– För oss är helheten viktig. Vi ville inte nöja oss med att bara sätta upp en solcell, utan vi ville nå längre. Det är jätteroligt att kunna visa att ett litet företag kan integrera solceller i ett helhetskoncept, säger Christer Kilersjö, projektledare på Eksta Bostads AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige