Image

Åhlin & Ekeroth får bygga för Sankt Kors

Bygg/Arkitektur Östgötaföretaget Åhlin & Ekeroth Byggnads AB har fått uppdraget att bygga kvarteret Verkstan i den första etappen av Ebbepark i Linköping. Beställare är Sankt Kors Fastighets AB och entreprenaden som ligger i storleksordningen 300 miljoner kronor utförs som så kallad totalentreprenad i samverkan.
Publicerad den 1 Mars 2018

Ebbepark byggs längs med Westmansgatan i Linköping, tidigare Wahlbecks Företagspark. Kvarteret Verkstan är ett av totalt fyra planerade kvarter när det gamla industriområdet under kommande år omvandlas till en attraktiv och hållbar plats där människor bor, arbetar och träffas. Samverkansavtalet mellan Sankt Kors och Åhlin & Ekeroth omfattar tre kontorshus, en träningsanläggning och ett Expohus. Fem byggnader som blir viktiga delar i förverkligandet av beställarens vision om Ebbepark som en ”modig, omtänksam och smart del av staden”.

Att projektet genomförs som totalentreprenad i samverkan innebär att Åhlin & Ekeroth, i ett nära samarbete med beställaren, ansvarar för såväl projekteringen som det praktiska genomförandet av byggnationerna.

- Det stämmer. Vi har genomfört flera lyckade samverkansprojekt under senare år och är glada att Sankt Kors valt denna entreprenadform. Den innebär att vi som byggare kommer in tidigt i projektet och att såväl vår som beställarens kompetens tas till vara redan i projekteringsfasen. Att vi som lokalt byggföretag får det förtroendet är något som vi är mycket stolta över, säger Åhlin & Ekeroths vd Göran Lundström.

Ebbeparks Projektchef Peter Nilsson poängterar att detta verkligen är ett projekt med höga ambitioner och många utmaningar. Han menar att gamla sanningar behöver utmanas för att hitta nya sätt att bygga framtidens hållbara städer.

- Vi har medvetet valt samverkansentreprenad eftersom olika aktörer kan hitta bättre lösningar tillsammans än var och en för sig. Detta skapar också en mer kostnadseffektiv byggprocess.

Faktum är att inte bara kvarteret Verkstan utan hela Ebbepark är ett stort samverkansprojekt. Området utvecklas nämligen av de kommunägda bolagen Sankt Kors och Stångåstaden tillsammans med Linköpings kommun, Tekniska verken, Science Park Mjärdevi, Lejonfastigheter och Linköpings universitet. Tillsammans arbetar man för att det gamla industriområdet ska utvecklas till en öppen, tillgänglig plats med rum för tillväxt, affärsidéer, innovationer, företag, bostäder och service.

Ebbepark utvecklas utifrån ett hållbarhetsprogram med högt ställda krav inom en mängd områden såsom minskad klimatpåverkan, biologisk mångfald och smart dagvattenhantering. Samtliga aktörer inom samarbetet uppmanas därför att testa nya lösningar, produkter och tjänster som minskar tärandet på de resurser som inte går att återvinna. Något som givetvis ställer höga krav även på de byggföretag som anlitas i projektet.

- Åhlin & Ekeroth har tidigare visat god förmåga att aktivt bidra till att förädla och utveckla stora och komplicerade byggprojekt. De har även bidragit till samverkansklimatet genom öppenhet, engagemang och ansvar. Det viktigaste är trots allt, att bygga med bra kvalité på ett kostnadseffektivt sätt inom angivna tidsramar. I detta avseende har jag stort förtroende för Åhlin & Ekeroth och ser fram emot det kommande samarbetet i Ebbepark, säger Peter Nilsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige