Image
Adapteo kan bygga vaccinationslokaler på tre dagar.
Adapteo kan bygga vaccinationslokaler på tre dagar. Bild: Adapteo

Adapteo kan bygga vaccineringslokaler på tre dagar

Bolag Genomförandet av en massvaccinering mot covid-19 kommer att innebära stora utmaningar, inte minst vad gäller lokaler. Adapteo har tagit fram en lösning för massvaccinering där man med hjälp av flexibla modulära byggnader på så kort tid som tre dagar kan uppföra ändamålsenliga och säkra lokaler på många platser samtidigt.
Publicerad den 17 December 2020

Det som kommer att behövas är flexibla, yteffektiva vaccinationskliniker med en genomtänkt planlösning, som förhindrar trängsel och gör det möjligt för människor att passera en i taget utan att behöva mötas.

– De lokaler vi använder för vaccinering måste vara lättillgängliga, för äldre med begränsad rörelse, för människor med funktionsvariationer och för alla som saknar bil och körkort. Lokalerna behöver vara trygga för de som vaccineras, men också utgöra en god arbetsmiljö för sjukvårdspersonal. Därför måste de vara uppvärmda, ha god ventilation och bra ljusinsläpp. Kort sagt uppfylla alla de normer och krav som man vanligtvis ställer på en nyuppförd byggnad, säger Camilla Hensäter, vd för Adapteo Sverige.

Adapteo har lång erfarenhet att bygga flexibla, modulbaserade byggnader som på kort tid kan komma på plats för att fylla behov som plötsligt uppstår. De går enkelt att specialanpassa för specifika ändamål och uppfyller alla krav som ställs på permanenta byggnader. Sådana Pop-up kliniker skulle på ett säkert och effektivt sätt möta de utmaningar som en massvaccinering innebär. De skulle kunna stå på plats bara tre dagar förutsatt att marken är förberedd och anslutningar finns tillgängliga på plats.

– Nyligen byggde Adapteo "TestCenter Danmark Vest" i Skejby i Danmark på uppdrag av Statens Serum Institute. Det består av 50 sammanbyggda modulära enheter på sammanlagt 1500 kvadratmeter. Anläggningen monterades på bara tre dagar och står nu klar att användas. Vi ser det som ett tydligt bevis på att vi kan hjälpa till och avlasta vården under svåra omständigheter, säger Camilla Hensäter.

Adapteo samarbetar redan idag med över 130 kommuner i Sverige där företaget regelbundet levererar den sortens byggnader som snart kommer behövas i stor skala överallt där vaccinationen ska genomföras.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige