Image

Aberdeen köper av NCC

Transaktioner Aberdeen köper tre fastigheter – i Brunna, Linköping och Göteborg – av NCC för 368 miljoner kronor.
Publicerad den 12 December 2016
Magnus Kenning. Bild: Aberdeen
Magnus Kenning.

Aberdeen Asset Management köper logistikfastigheten Vattenbrunnen i Brunna, handelsfastigheten Glasbruket 3 i Linköping samt logistikfastigheten Arendal 13:1 i Göteborgs hamn av NCC.

De två förstnämnda fastigheterna förvärvas till investeringsstrukturen AP Nordic Investment och den sistnämnda till Aberdeens nya svenska fond Aberdeen Swedish Balanced Property Fund.

Tillträde sker under december 2016 och januari 2017 i samband med färdigställande av byggnaderna. Fastigheterna kommer att ha en uthyrningsbar area om totalt cirka 25 500 kvadratmeter och är fullt uthyrda vid tillträde. Samtliga fastigheter uppförs med målet att uppfylla Breeams krav för klassificeringen Very Good vilket är i linje med Aberdeens fokus på hållbara och ansvarfulla investeringar. Breeam är ett europeiskt miljöcertifieringssystem där byggnaders totala miljöpåverkan utvärderas och betygsätts.

– Vi är mycket glada över att ännu en gång ha tecknat avtal med NCC om att förvärva fastigheter av hög kvalitet i attraktiva lägen. Jag ser stora möjligheter att fortsätta investera i fastigheter som ger en relativt hög riskjusterad avkastning. Vårt fokus just nu är logistikfastigheter i logistikhubbar, handelsfastigheter i etablerade externa handelsområden i anslutning till regionstäder, moderna kontor i attraktiva lägen utanför de mest centrala delarna av storstäderna samt bostäder, säger Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Asset Management Sweden.

– Förvärvet av logistikfastigheten i Göteborg är den första investeringen för Aberdeens nya svenska fond Aberdeen Swedish Balanced Property Fund och speglar det fokus fonden har på långsiktigt hållbara investeringar. Fastigheten är uthyrd på långa hyresavtal och förväntas generera stabila kassaflöden över tiden, säger Thomas Holm, Fund Manager på Aberdeen Asset Management Sweden.

– Hög aktivitet har gett resultat och alla tre projekten är utmärkta exempel på att vi återigen har lyckats hyra ut och sälja framgångsrika projekt i attraktiva områden som växer. Det känns extra bra när både våra hyresgäster och investerare väljer att utöka sin verksamhet i samverkan med oss. Försäljningen är ett led i vår ambition att vara den ledande aktören inom utveckling av kommersiella fastigheter, säger Katarina Wåhlin Alm, vd för NCC Property Development Sverige.

CBRE har varit rådgivare till NCC i affärerna i Linköping och Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige