Image

\″Sänk med minst 75 punkter\″

EKONOMI I morgon offentliggörs Riksbankens kommande räntebeslut. Fastighetsägarna Stockholm kräver att Riksbanken återigen genomför en rejäl sänkning.
Publicerad den 20 April 2009

- Den kraftiga försvagningen av svensk ekonomi har fortsatt med oförändrad kraft under årets första kvartal och inget tyder på att vi befinner oss nära en vändpunkt. Regeringens utrymme för ytterligare åtgärder är klart begränsat, vilket ställer krav på Riksbanken att sänka räntan rejält. Det behövs också för att hålla deflationshotet i schack. Vi räknar därför med att Riksbanken sänker med minst 75 punkter, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna Stockholm.

- Vårbudgeten vittnar tydligt om att situationen i svensk ekonomi är mycket allvarlig. Får finansministern rätt, krymper svensk ekonomi med 4,2 procent i år samtidigt som arbetslösheten skenar. Det finns en uppenbar risk att han blir sannspådd, säger Tomas Ernhagen.

- Jag tror det är en klok ståndpunkt. Om statens garantier mot banksektorn skulle utlösas av en förvärrad situation i Baltikum, kommer det att behövas mycket krut. Men det tydliggör också behovet att Riksbanken måste fortsätta på den inslagna vägen och sänka räntan ytterligare, säger Tomas Ernhagen.

Det saknas, enligt Tomas Ernhagen, knappast argument för att sänka räntan med åtminstone 75 punkter. Det räcker med att titta på den senaste statistiken från SCB för att inse att det ligger en hel del i regeringens dystra budskap.

- Allting pekar åt fel håll just nu. Realekonomin behöver alltså en rejäl räntesänkning. En sänkning behövs dessutom för att minska risken för deflation, vilket skulle förvärra lågkonjunkturen ytterligare, säger Tomas Ernhagen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige