Image

\″Medlingsförfarandet är tandlöst\″

JURIDIK Fjärrvärmenämndens medlingsmöte nyligen mellan en bostadsrättsförening i Stockholm och Fortum Värme slutade i ett misslyckande. Trots medlingsförsöket vägrade Fortum att sänka priset.
Publicerad den 27 April 2009

Fjärrvärmenämnden hade idag sitt första medlingsärende om fjärrvärmemarknaden i Stockholm. Bostadsrättsföreningen Hugin 20 hade begärt medling i sin förhandling med Fortum. Föreningen hade krävt att Fortum skulle sänka sitt pris med 20 procent till den nivå som råder på den lokala fjärrvärmemarknaden. Dessutom ville föreningen att Fortum Värme skulle redovisa hur det nu gällande fjärrvärmepriset i Stockholm är konkurrenskraftigt.

Men Fortum vägrar sänka priset och avvisar de jämförelser som Hugin 20 presenterade under medlingen. Fortum vägrar också att redovisa några hållbara förklaringar till varför priset är så högt.

- Dagens misslyckande i Fjärrvärmenämnden bekräftar tyvärr att hela medlingsförfarandet är tandlöst när en av parterna är en monopolist, säger Per Forsling, energispecialist på Fastighetsägarna Stockholm där Hugin 20 är medlem.

Fjärrvärmebolagens monopolställning har under lång tid skapat ett misstroende hos kunderna. Fjärrvärmenämnden är ett resultat av den nya fjärrvärmelag som trädde i kraft den 1 juli 2008. Lagens ska stärka kundernas ställning mot fjärrvärmeleverantörerna på de lokala monopolmarknaderna.

- När det nu visar sig att fjärrvärmelagen inte har avsedd effekt måste regering och riksdag lagstiftningsvägen skapa förutsättningar för konkurrens på fjärrvärmemarknaden, säger Per Forsling.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige