Image

450 studentlägenheter till Uppsala

Bostäder Uppsala kommun har tagit fram en detaljplan som möjliggör bygget av 450 studentlägenheter på Rackarberget.
Publicerad den 23 Mars 2018
Rackarberget. Bild: A-sidan arkitektkontor/Uppsalahem
Rackarberget.

Nästa steg är att kommunstyrelsen antar planen. Målet är att också skapa utrymme för fler butiker, restauranger och mer samhällsservice i området.

Lägenheterna ska inrymmas i ett tiotal nya byggnader. De ursprungliga studentbostäderna på Rackarberget byggdes mellan 1960 och 1964.

– Bristen på studentbostäder är ett samhällsproblem som vi måste bygga bort. Rackarberget ligger centralt och det passar utmärkt att utveckla området med fler studentlägenheter, ny förskola, butiker och restauranger säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Några av de hus som planeras kommer att uppföras på mark som i dag är bostadsgård, men med de förändringar som föreslås kommer den öppna parken mitt i området bli större än idag.

Med undantag för den äldsta byggnaden, som är ritad av Bruno Mathsson, ska förskolorna i centrala Rackarbergen ersättas med lokaler i bottenplan på ett av de nya husen. En förskolegård ska också anläggas i anslutning till förskolan.

S:t Johannesgatan får en ny in- och utfart som ansluts till den inre kvartersgatan. Den nuvarande ICA-butiken rivs och får en ny byggnad. Planering för blomsterhandeln pågår fortfarande.

Byggstart för de nya studentlägenheterna är beräknat att ske under 2018.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige