Image
Mats Nilsson.
Mats Nilsson. Bild: MKB

450 lägenheter tillbaka till den vita bostadsmarknaden i Malmö

Bolag För drygt två år sedan startade MKB Fastighets AB en riktad insats mot oriktiga hyresförhållande för att skapa en ökad trygghet för bolagets kunder. Sedan dess har cirka 450 lägenheter lämnats tillbaka till bostadskön.
Publicerad den 8 December 2020

Arbetet med oriktiga hyresförhållanden är en viktig del i MKB:s arbete för att öka tryggheten i bolagets bostadsområden i Malmö. Sedan starten hösten 2018 arbetar en särskild grupp med olovlig andrahandsuthyrning, vilket har lett till att cirka 450 lägenheter har lämnats tillbaka till bostadskön.

– Det känns bra att lägenheterna förmedlas på ett rättvist sätt till de som står i bostadskön, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB Fastighets AB.
Lägenheterna som har frigjorts finns över hela Malmö. Det vanligaste är att MKB får in tips mestadels från egen personal, men ibland också från grannar, om misstankar om olovlig andrahandsuthyrning. Anledningarna till varför man hyr ut olovligt varierar.

– Ju mer vi arbetar med detta desto mer hittar vi. Så länge det finns bostadsbrist och en chans att tjäna pengar kommer den olovliga
andrahandsuthyrningen att finnas kvar. Vi anpassar vårt arbetssätt allt eftersom och ser att återtagningarna ökar, säger Mats Nilsson.

Den 1 oktober 2019 skärptes lagstiftningen. Då blev det brottsligt att inte bara sälja ett hyreskontrakt utan också att hyra ut olovligt i andra hand och samtidigt ta ut en oskälig hyra.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige