Image

4 000 bostäder i stället för olja på Loudden

Bygg/Arkitektur Oljeverksamheten på Loudden vid Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ska avvecklas. I stället kan där skapas uppemot 4 000 bostäder.
Publicerad den 24 Mars 2014
Sten Nordin (M). Bild: David Schmidt/Pixprovider
Sten Nordin (M). Joakim Larsson (M). Bild: Peter Knutson.
Joakim Larsson (M).

Vid Stockholms Hamnar styrelsemöte den 3 april kommer styrelsen fatta beslut om att fortsätta och intensifiera arbetet med att avveckla oljeverksamheten på Loudden. De utredningar som genomförts visar att det är möjligt att omlokalisera de nuvarande verksamheterna, därför kommer Stockholms Hamnar ansöka hos Trafikverket om att häva den del av riksintresset ”Stockholms hamn” som omfattar Loudden. Detta för att ge plats åt ytterligare ett bostadsområde i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden, som sammantaget ska rymma 12 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser.

– Den utredning som läggs fram för styrelsen visar att det är möjligt att omlokalisera oljeverksamheten på Loudden. Därmed kan vi ta ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Nya bostäder ska kunna börja byggas efter det att avtalen med oljebolagen löper ut den sista december 2019 och blir en del av de 140 000 som ska byggas till 2030, säger finansborgarråd Sten Nordin (M).

För att möjliggöra utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden har tidigare beslutats om att flytta containerhanteringen från Frihamnen till en ny internationell godshamn i Norvik utanför Nynäshamn. Byggstart i Norvik väntas ske under 2015. Det andra steget blir nu att avveckla oljeverksamheten från Loudden och sanera området så att bostäder kan börja byggas.

– Avvecklingen av Louddens oljehamn innebär att vi kan ta nästa steg i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. På Loudden kommer vi kunna bygga 3 000-4 000 bostäder. Den kvarvarande hamnverksamheten i Värtahamnen och Frihamnen kommer att ha huvudfokus på passagerartrafik och blir en integrerad del av den nya stadsdelen, säger exploateringsnämndens ordförande Joakim Larsson (M).

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige