Image
Genom en 3D-bildning möjliggörs den nya vårdcentralen i Bergsjön.
Genom en 3D-bildning möjliggörs den nya vårdcentralen i Bergsjön. Bild: Wingårdhs

3D möjliggör ny vårdcentral i Bergsjön

Bygg/Arkitektur Genom en av nordöstra Göteborgs första 3D-fastighetsbildningar möjliggörs en ny vårdcentral i Bergsjön.
Publicerad den 12 December 2013

När Christer Andersson tillsammans med några kollegor startade upp Bergsjön Vårdcentral i oktober 2009 hade vårdcentralen cirka 6 000 listade patienter.
Vårdcentralen hyrde en lokal av Göteborgslokaler vid Bergsjön Centrum och antalet besökare växte.

Idag är antalet listade patienter uppe i 11 300 och den tidigare väl fungerande lokalen börjar nu bli allt för trång.

Bergsjön Vårdcentral öppnade en dialog med hyresvärden Göteborgslokaler och Stadsbyggnadskontoret om vilka möjligheter det fanns att bygga en helt ny vårdcentral i nära anslutning till den gamla. Ganska snart stod det klart att ytan för nybyggnationer i området var starkt begränsad. Då drog sig Christer Andersson sig till minnes ett sommarprat med den norska hotellmagnaten Petter Stordalen.

– Stordalen ville bygga ett hotell, men saknade marken. Då kom han på idén om att bygga hotellet i luften. Jag började fundera på om inte vi kunde göra samma sak med vår nya vårdcentral, säger Christer Andersson.

Det visade sig att det kunde finnas möjlighet att bygga ovanpå det befintliga garaget intill Bergsjön Centrum och under våren 2013 så började Christer Andersson föra en dialog med Göteborgslokaler som äger garaget. Arbetet med planering och projektering gick mycket fort och i dagsläget har Bergsjön Vårdcentral fått bygglov till en ny 3D-vårdcentral ovanför parkeringsdäcket. Nu återstår det endast vissa mark- och lantmäterifrågor att klara ut innan Lantmäterimyndigheten kan bilda 3D-fastigheten.
Robert Hörnquist, vd på Göteborgslokaler som sålt marken till Bergsjön Vårdcentral är nöjd med affären.

– För oss är det viktigt att kunna bidra till den positiva utvecklingen av Bergsjön i allmänhet och Bergsjön Centrum i synnerhet, berättar Robert Hörnquist. Det är vår första 3D-bildning och vi är glada att allt pappersarbete gått så fort. Vi har drivit ett nära och väl fungerande samarbete med ansvariga på Bergsjön Vårdcentral genom hela processen.

Om allt går enligt planerna så hoppas Christer Andersson att bygget skall kunna starta efter sommaren 2014 och man planerar att flytta in i de nya lokalerna i oktober 2015.
Gunilla Murnieks Andersson på Wingårdhs är ansvarig arkitekt.

– Vi såg direkt möjligheterna med det tilltänkta läget. Det är roligt att få göra något annorlunda av den ytan som dagens parkeringshus utgör, säger Gunilla Murnieks Andersson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige