Image

30 nya skolor planeras i Uppsala

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun behöver skapa 7 000 platser i grundskolan fram till år 2020. För att kunna möta behovet ska nio nya skolor byggas och nio grundskolor byggas ut. Även förskolan behöver fler platser och där planeras för 21 nya förskolor.
Publicerad den 21 April 2017
Erik Pelling. Bild: Uppsala kommun
Erik Pelling.

När Uppsala kommun i fjol presenterade sin omfattande lokalförsörjningsplan för pedagogiska lokaler utgick man från bedömningen att det skulle behövas 5 000 nya skolplatser till år 2020. Vid årets revidering konstaterades att prognosen för befolkningstillväxten i Uppsala är större än man tidigare trott. Det innebär att det behövs ytterligare 2 000 platser i grundskolan.

– Tillgång till platser i skola och förskola nära hemmet är något som engagerar många Uppsalabor och det finns mycket arbete kvar att göra. Uppsala är en kommun där många barnfamiljer vill bo och för att möta behovet genomför vi nu en historiskt stor utbyggnad och renovering av både förskolor och skolor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

– När vi planerar för framtidens Uppsala är det ett välfungerande samhälle som ska byggas, inte bara bostäder. Då krävs det att vi prioriterar skolor och förskolor i planeringen av nya områden och kommundelar där vi förtätar, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Redan till årets höstterminen skapas 54 nya platser i och med att en ny förskola tas i drift. Under 2018 kommer förskolan att ha fått ytterligare platser i och med att de nya förskolorna i Jumkil, Tiunda och Lindbacken startar, sammantaget handlar det om 360 platser.

Även för grundskolan är målsättningen att redan under nästa år ha ytterligare 675 platser tillgängliga när skolorna i Jumkil, Tiunda och Lindbacken är klara.

En viktig aspekt när gamla förskolor och skolor renoveras och nya byggs är att bygga hållbart och energisnålt.

– Bara i år investerar Skolfastigheter 900 miljoner kronor i våra skolor och förskolor. Det är mycket pengar och det är viktigt att vi kan skapa trygga och hållbara pedagogiska miljöer, sa Magnus Dureman, fastighetschef på Uppsala kommun Skolfastigheter AB.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige