Image

115 nya hyresrätter i Malmö

Bostäder Snart blir det fler bostäder längs med Industrigatan. Malmö stads tekniska nämnd har godkänt tomträttsavtal för tre projekt i två av de nya stadskvarter som just nu tar form i Sorgenfri. Avtalen har tecknats med Tornet, Lifra och Kizazi, som tillsammans bygger 115 hyresrättslägenheter och tre lokaler.
Publicerad den 15 December 2016
Bild: Malmö stad

I det nya kvarteret Spårvagnen, intill kommande Spiggans plats och S:t Knuts väg, planerar Tornet att bygga 43 lägenheter och en lokal. Lite längre bort längs med Industrigatan, i det nya kvarteret Ledbussen, bygger en av de nyaste aktörerna på Malmös bostadsmarknad, Kizazi, ett hus med 42 lägenheter och en lokal.

– Vi är glada att som ny aktör på marknaden få delta i Malmös bostadsutveckling genom att bygga ett flerfamiljshus med hyreslägenheter i Sorgenfri. Basen för hela vår byggprocess är enkelhet i kombination med kvalitet och omtanke kring detaljer. Vi vill kunna erbjuda funktionella, välplanerade lägenheter, säger Marie Andersson, Kizazi fastigheter.

I kvarteret Ledbussen planerar också Lifra att uppföra ett flerfamiljshus, med cirka 30 lägenheter och en lokal i bottenplan. Lifra har sedan tidigare fått klartecken för 17 hyresrätter och ett parkeringshus i kvarteret Omnibussen, som kommer vara gemensamt för hela det nya bostadsområdet.

– Vi är stolta över att återigen få Malmö stads förtroende att bygga hyresrätter på Sorgenfri. Tanken med det här projektet är att bygga hem för familjer som behöver fler rum. Viktigt är att lägenheterna byggs yteffektivt så att vi når en bred målgrupp, säger Anders Fransson, vd på Lifra.

Samtliga tre upplåtelser sker enligt vanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion i Malmö, vilket bland annat innebär att det i huvudavtalet anges en högre tomträttsavgäld med en lägre avgäld reglerad i sidoavtal. Tomträttsavgälden sätts i sidoavtalet till 52 kronor per kvadratmeter bruttoarea och år för hyreslägenheterna under den första avgäldsperioden, under förutsättning av att bostäderna fortsätter upplåtas med hyresrätt.

Detta motsvarar en årlig avgäld på totalt 182 000 kronor (Tornet), 194 500 kronor (Kizazi) och 136 000 kronor (Lifra).

– Nu kan vi bygga fler bostäder som Malmö så väl behöver i ett centralt läge där många vill bo, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

– Det här är ett tydligt tecken på en ökad takt i omvandlingen av det gamla industriområdet och betyder att de flesta nya bostäderna i första etappen kommer att vara under produktion under 2017. Många byggkranar blir det framöver, konstaterar Jan Johansson, projektledare för utbyggnadsområde Sorgenfri.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige