Image
Uppsalas första kooperativa hyresrätter invigdes av SKB och Uppsala kommun när konstverket I tid och rum blev avtäckt av Eva Nordström, vd SKB och Erik Pelling, kommunalråd Uppsala kommun.
Uppsalas första kooperativa hyresrätter invigdes av SKB och Uppsala kommun när konstverket I tid och rum blev avtäckt av Eva Nordström, vd SKB och Erik Pelling, kommunalråd Uppsala kommun. Bild: DP-bild

105-åriga SKB inviger första huset utanför Stockholm

Bolag För första gången på 105 år expanderar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, utanför Stockholms län. Kvarteret Docenten i stadsdelen Rosendal, med Uppsalas första kooperativa hyresrätter, ger möjlighet för de boende att leva mer hållbart. Nu har det klimatsmarta huset invigts.
Publicerad den 23 Oktober 2021

I Rosendal står nu kvarteret Docenten klart med sina tio våningar och 122 lägenheter, en fastighet där nya miljövänliga lösningar har installerats.
– Vi har skapat förutsättningar för ett socialt hållbart kvarter med ett minimalt behov av energi, där vi testar ny teknik för att medlemmarna enkelt ska kunna leva mer hållbart, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef.
Med det cirkulära energisystemet, en avloppsvärmeväxlare som återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök, uppskattar SKB att kunna minska energiförbrukningen med 25 procent. Därtill kommer solcellerna på taket och fjärrvärme som basenergi. I tvättstugan tvättar de boende rent utan tvättmedel i avjoniserat vatten för att minska utsläpp och spara energi.

Kvarteret har en gemensamhetslokal och de boende kommer att ha ett eget kvartersråd som verkar för goda grannkontakter och lokala boendefrågor. Dessutom har kvarteret en egen fastighetsskötare som också bidrar till trivsel och trygghet. För att stödja den biologiska mångfalden kommer bikupor att finnas på gården till våren.

De boende kan använda elcykel från SKB:s egen cykelpool och i ett av cykelrummen finns spolplats för att tvätta av sin cykel.
Vid inflyttning får de boende en inflyttningspresent i form av en låda – "Små gröna steg – tillsammans" – som bland annat innehåller honung från egna bikupor i SKB:s kvarter, en galltvål för naturlig fläckborttagning samt tips och råd om hur man enkelt kan bidra till ett grönare boende. En ny webbsida har lanserats för att ge tips och idéer om alltifrån källsortering till energispartips och återbruk.

SKB grundades 1916 och har idag drygt 8 200 kooperativa hyresrätter i Stockholm, Uppsala och ytterligare fem kommuner.
– Vår storstadsregion är i ständig utveckling och med medlemmar som bor i hela regionen vill vi expandera inom en timmes pendling från Stockholms Central, säger Eva Nordström, vd SKB, och tillägger:
– Därför är vi mycket glada att efter 105 år i Stockholms län få inviga de första kooperativa hyresrätterna här i Uppsala.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Batljan: "Vi kommer aldrig släppa JM"

Bolag Den 20 juni köpte SBB 20 procent av kapitalet i JM och under hösten har börsjätten fyllt på ännu mer och äger nu 27 procent av aktierna. Det har spekulerats om SBB kan komma att lägga ett bud på hela bolaget men kring det ämnet är Ilija Batljan som väntat fåordig. SSB-vd:n ser i alla fall JM som en långsiktigt investering för sitt snabbväxande bolag, det berättade han bland annat under ett event som Aktiespararna ordnade under tisdagen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY