Image

"Ren och skär skandal"

JURIDIK Exploateringsnämnden i Stockholm säger ja till ett upplägg som innebär att Boultbee säljer bostäderna i Fältöversten och Ringen till bostadsrättsföreningar via ett dotterbolag. Upplägget innebär att man undviker att betala 380 miljoner i skatt. - Ren och skär skandal, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.
Publicerad den 11 April 2008

Affären är den största enskilda försäljningen av hyresrätter till bostadsrättsföreningar hittills i Sverige. Den handlar om 922 bostäder och nästan 1,9 miljarder kronor.

Skatteklippet görs genom att Boultbee säljer fastigheterna till två nybildade bolag, för ett lågt pris. Bolagen säljer dem sedan vidare till bostadsrättsföreningarna – i form av samtliga aktier i bolagen – för ett mycket högre pris, men ett pris som är lägre än vad Boultbee skulla ha begärt om företaget tvingades betala 380 miljoner kronor i skatt.

För att upplägget ska godkännas krävs ett ja till förvärvstillstånd av exploateringsnämnden. Tidigare har nämnden sagt nej till dylika upplägg – men nu säger man alltså ja, vilket innebär en förändrad syn på lagstiftningen.

- Om det här blir den nya rättspraxisen, undrar vi vilka andra som i stället kommer att avkrävas de skatter som framöver inte betalas av skatteplanerande fastighetsägare, säger Terje Gunnarson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige