Image

"Akademiska Hus bryter mot lagen"

JURIDIK Akademiska Hus AB bryter mot lagen när bolaget inte använder sig av de regler som gäller för offentlig upphandling av varor och tjänster. Det anser Konkurrensverket.
Publicerad den 17 Mars 2009

Konkurrensverket bedömer att Akademiska Hus AB är att betrakta som en upphandlande myndighet i enlighet med lagen om offentlig upphandling (LOU).


Varje upphandling av varor, tjänster eller byggentreprenader som bolaget genomför omfattas därmed av LOU:s bestämmelser.

Akademiska Hus är en organisation som förvaltar statens fastigheter och lokaler. Den dominerande kundgruppen är universitet och högskolor.

EG-domstolen har i ett flertal domar klargjort vilka typer av organisationer som är skyldiga att tillämpa upphandlingsdirektivens bestämmelser. Av EG-domstolens praxis framgår att allmännyttiga behov bland annat utgörs av behov som staten väljer att själv tillgodose eller som den avser fortsätta ha ett avgörande inflytande på.

Även en liten andel allmännyttiga behov medför enligt EG-domstolen att hela verksamheten i bolaget, inklusive delar som är konkurrensutsatta och bedrivs helt kommersiellt, underkastas upphandlingsregelverket. Därmed menar Konkurrensverket att dessa bestämmelser ska gälla Akademiska Hus.

Konkurrensverket uppmanade Akademiska Hus AB i december 2008 att lämna in uppgifter om vilka åtgärder som de tänkt vidta för att följa Konkurrensverkets beslut. Bolaget lät då meddela att det inte anser sig vara en upphandlande myndighet och begärde att Konkurrensverket skulle ompröva sitt beslut.

Konkurrensverket har vid omprövning inte funnit skäl att ändra sitt tidigare beslut.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige