Boverket får nya uppdrag och ska växa under 2018

Sverige I budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen flera nya uppdrag till Boverket. Satsningen omfattar bland annat ett utökat uppdrag för att stärka arkitekturens funktion i samhället, digitalisering av plan- och byggprocessen, ett kompetenscentrum för sunda hus, en nationell expertfunktion för byggskador samt nya stöd för radonsanering och innovativt byggande.


Här ökar bygginvesteringarna mest

Bygg/Arkitektur Bygginvesteringarna ökar i hela landet, men det är relativt stora regionala skillnader. Här är siffrorna för alla län i Sverige.


Fortsatt högkonjunktur i byggindustrin – men nästa år faller bostadsproduktionen

Bygg/Arkitektur Svensk ekonomi växer och högkonjunkturen i byggindustrin fortsätter. Det visar Sveriges Byggindustriers nya konjunkturrapport.

Här ökar bygginvesteringarna mest

Bygg/Arkitektur Bygginvesteringarna ökar i hela landet, men det är relativt stora regionala skillnader. Här är siffrorna för alla län i Sverige.


Kristina Alvendal blev Årets Samhällsbyggare 2017

Sverige Kristina Alvendal, branschprofil och jurymedlem i Årets Unga Fastighetskvinna, har utsetts till Årets Samhällsbyggare 2017.


80 miljoner till forskningssamarbete för ny hållbar social bostadspolitik

Sverige Nu öppnar Formas utlysning Forskning för en social bostadspolitik. Det är den första utlysningen inom det tioåriga nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Utlysningen omfattar 80 miljoner kronor under åren 2018 – 2020.


Muf vill ha marknadshyror

Sverige Moderata Ungdomsförbundet lyfter, inför Moderaternas arbetsstämma om två vcekor, frågan om marknadshyror för bostäder.


De gör upp om Kasper Salin-priset

Sverige De fyra finalisterna till årets Kasper Salin-pris har presenterats. De är samtliga hus som skapar mervärde i sin omgivning, antingen en ny eller förbättrad funktion eller startskott för nya stadsdelar. Förutom det präglas de nominerade husen av hög kvalitet i idé och utförande.


Branschen kritisk till budgeten

Sverige Bygg- och fastighetsbranschen är kritisk till regeringens budget och menar att det saknas åtgärder för bostadsmarknaden.


2017 rekordår för arkitektbranschen

Sverige Allt tyder på att den svenska arkitektbranschen slår rekord i år. I Sveriges Arkitekters årliga branschrapport som släpps imorgon pekar alla pilar uppåt, såväl omsättning, beläggning som behovet att rekrytera. Optimismen är sällsynt stark bland företagen trots tecken på att konjunkturökningen börjar avta.


Tio miljoner till forskning om digitalisering i samhällsbyggandet

Sverige I fredags öppnade en ny utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment med tio miljoner kronor i potten. Utlysningen består av två delar, en med fokus på livscykelperspektivet i samhällsbyggnadsprocesser och en om juridiska och organisatoriska förutsättningar för en digital omvandling av samhällsbyggandet.


2,4 miljoner småhus får nytt taxeringsvärde

Sverige Snart får ägare till 2,4 miljoner småhus ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2018. Taxeringsvärdena beräknas öka med i genomsnitt 26 procent.


JLL: Högtryck på den svenska marknaden i höst

Sverige Med en transaktionsvolym på 78 miljarder kronor väntas en het fastighetshöst enligt JLL:s rapport Nordic Outlook.


Hon ska få upp bostadsfrågan på agendan

Sverige Hon tillträdde sin nya tjänst ganska exakt år innan riksdagsvalet. För Fastighetssverige förklarar Riksbyggens bostadspolitiska expert, Cattis Carlén, varför bostadsfrågan borde diskuteras mer – även under ett valår.


Så ska fastighetsbranschen få in nytt blod

Sverige Fastighetsbranschens utbildningsnämnds verksamhetschef lägger ut texten om varför hon tycker att fler bolag borde ta rygg på Diös, vilka farthinder som tidigare funnits i branschen och varför hon tror att vinden vänder.


Ny arbetsmiljömyndighet till Gävle

Sverige För att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet har regeringen beslutat att inrätta en ny myndighet för arbetsmiljökunskap. Myndigheten ska placeras i Gävle och inleda sin verksamhet den 1 juni 2018.


Nordea flyttar huvudkontoret till Finland

Sverige Styrelsen för Nordea inleder en flytt av moderbolagets säte till Finland – verksamheten förblir oförändrad på alla nordiska hemmamarknader. 


Cityindex: Butiksdöden i stadskärnan en myt

Handel Cityindex, som beskriver omsättningsutvecklingen för kommersiella verksamheter i 16 svenska stadskärnor avseende 2016, visar på en total tillväxt om 3,7 procent för detaljhandel, restaurang, hotell och kommersiell service. Detaljhandeln i stadskärnan, som ofta utmålas som förloraren i kampen om kunderna, ökade med 2,7 procent. Cityindex görs av HUI Research på uppdrag av Agora.


Sverigeförhandlingen avbryter förhandling om Östlig förbindelse

Sverige Efter negativt besked från Stockholms stad angående förhandling om Östlig förbindelse konstaterar Sverigeförhandlingen att det inte finns några förutsättningar för en överenskommelse och avbryter därför förhandlingarna.


Fastighetsprofilerna om Ulf Kristersson och M-krisen

Sverige För Fastighetssverige berättar fem moderata fastighetsprofiler hur de ser på Ulf Kristersson, vad som gått snett i partiet – och vilken politisk fråga som är viktigast för branschen inför valet 2018.


Här är regeringens nio nya stadsdelar

Bygg/Arkitektur Bostadsminister Peter Eriksson har presenterat nio områden i sex kommuner som regeringens samordnare Johan Edstav valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer.


Fastighetssverige.se använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda Fastighetssverige.se godkänner du vår användning av cookies.