Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft

Sverige Med start den 18 december släpps en landskapsmodell över Sverige i datorspelet Minecraft. Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata.


Sverige är Europas mest likvida marknad

Sverige Sverige, är enligt en rapport från Leimdörfer, Europas mest likvida marknad.


Annons
Image

Sverige har högst köpcentrumyta per capita i Europa

Ekonomi/Finansiering Sverige är den fjärde största investeringsmarknaden i Europa, enligt TH Real Estates senaste rapport.


Ny version av branschregelverken för förvaltning och service

Sverige Nu släpper Aff-forum nya versioner av branschstandarderna ABFF och Aff-definitioner. Bakgrunden till nyutgåvorna är dels den helt omarbetade Aff-dokumentationen (Nya Aff) och dels ett sedan länge pågående arbete för att ena branschen kring drifts- och underhållsfrågor.


RICS ackrediterar masterprogram på KTH

Karriär KTH:s internationella masterprogram i ”Real Estate and Construction Management” har fått ackreditering efter en granskning som visar att utbildningen uppfyller de högt ställda krav på akademisk nivå som RICS ställer upp globalt.


Annons
Image

SBAB: Bostadsmarknaderna varvar upp igen

Bostäder Efter att ha visat upp tendenser till att dämpas under vår och tidig sommar så har storstadsregionernas bostadsmarknader varvat upp igen under juli, augusti och september. Trycket på både efterfrågan, budgivning och priser har ökat och är nu tillbaka i närheten av tidigare rekordnivåer samtidigt som försäljningstiderna faller i rask takt. En liten inbromsning väntas komma under årets sista kvartal men priserna fortsätter uppåt. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen.


Helaba öppnar i Stockholm: ”Rätt tajming nu”

Expo Real Den tyska banken Helaba har bestämt sig för att öppna ett representationskontor i Stockholm.
- Vår avsikt är att komma ännu närmare den svenska marknaden och göra fler affärer, säger Helabas Nordenchef Thomas Völker när Fastighetssverige träffar honom på Expo Real.


KI varnar för bostadsbubbla

Bostäder Konjunkturinstitutet varnar för första gången för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla.


Annons
Image

Företagskonkurserna minskade med 13 procent i september

Sverige Företagskonkurserna minskade i september månad med 13 procent jämfört med samma månad 2014. Också för årets första nio månader som helhet fortsatte den positiva utvecklingen med minskande konkurser jämfört med förra året. Minskningen för året hittills är åtta procent, enligt UC.


Transaktionsmarknaden på väg mot nya rekordnivåer

Sverige Under tredje kvartalet omsattes fastigheter för cirka 36 miljarder kronor, enligt Savills. Det motsvarar en ökning med hela 43 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Därmed har fastigheter för 102 miljarder kronor omsatts hittills under 2015. Jämfört med de tre första kvartalen 2014 är årets volym 11 procent högre, vilket innebär att transaktionsmarknaden kan nå nya rekordnivåer om det fjärde kvartalet ligger i nivå med fjolåret.


Newsec: Fortsatt gynnsamma förutsättningar på fastighetsmarknaden

Sverige Ännu lägre räntenivå, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt låga vakansrisker gör att direktavkastningskraven för fastigheter har fortsatt sjunka under 2015. Trots historiskt höga fastighetspriser bedömer Newsec att sannolikheten för en kraftig nedjustering av fastighetsvärden är liten den närmsta tiden. Samtidigt förutspås ett nytt rekordår på transaktionsmarkanden 2015.


Annons
Image

Fastighetsägarna: Riksbanken är på tok för optimistisk

Sverige Svensk tillväxt når toppen i år med en BNP-ökning på cirka 3 procent. Därefter inleds en avmattning driven av dämpad tillväxt i omvärlden. 2016 växer ekonomin med 2,4 procent och 2017 med 2,3 procent. Inflationen fortsätter att lysa med sin frånvaro och Riksbanken sänker räntan ytterligare en gång i höst. Därefter ligger räntan still fram till slutet av 2016. Det spår Fastighetsägarna Sverige i sin konjunkturprognos som presenteras på tisdagen.


52 procent fler bostadsrätter på 15 år

Sverige På 15 år har antalet bostadsrätter ökat med hela 52 procent. Samtidigt tappar hyresrätterna mark. Under samma period har andelen hyresrätter bara ökat med åtta procent.


Lennebo kritisk till regeringens förslag

Sverige Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo sågar regeringens förslag om subventioner.


Annons
Image

Glad sommar

Fastighetssverige önskar alla läsare en trevlig sommar!

Sverige Sedan augusti 2014 har vi på Fastighetssverige publicerat fler än 3 000 nyheter på vår nyhetssajt. Nu tar vi semester och återkommer i augusti. Räkna med att du får nästa nyhetsbrev från oss den 10 augusti. Ha det gott tills dess!