Lokalmarknadsdagen

Lokalmarknadsdagen

Rivstarta fastighetssäsongen tillsammans med branschkollegorna i ett högaktuellt seminarium som fokuserar på fastighets- och lokalmarknadsfrågor! Dagen är uppdelad i ett huvudspår och de två temaspåren Inspiration/Fördjupning. Arrangeras tillsammans med Business Region Göteborg. Seminariet hålls på Clarion Hotel Post.Du kan ladda ner en bild på programmet här.

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

08.15 Mingel, registrering, kaffe och fralla

Kom i tid, ät en lätt frukost och träffa branschkollegor under lättsamma former innan själva seminariet börjar.

09.00 Välkommen!
  
Eddie Ekberg, chefredaktör, Lokalnytt/Fastighetssverige
Henrik Einarsson, avdelningschef, Etablerings-/investeringsavdelningen, Business Region Göteborg
Erik Blix, moderator

09.15 Öppningsanförande: Varumärket Göteborg

Våld, segregation, gängkriminalitet, mutskandaler och alarmerande bostadsbrist. Hur står det egentligen till med varumärket Göteborg?
Eva Ossiansson, varumärkesexpert, lektor på Handelshögskolan i Göteborg

09.30 Ekonomianalys

Hur ljus eller mörk är den breda internationella och nationella makroekonomiska bilden? Hur kommer räntenivåerna att utvecklas framöver? Vilka orosmoln finns på den ekonomiska himlen i Sverige och världen? Hur ska dessa bäst hanteras?
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea

09.55 Läget i regionen

Med hjälp av rykande färska siffror presenteras här en analys av hur det ekonomiska hur läget i regionen är.
Peter Warda, analytiker, Business Region Göteborg

10.10 Socialt ansvar - med lönsamhet
  
Flera fastighetsbolag jobbar hårt med sociala insatser, inte minst för hyresgästerna i sina miljonprogramsområden. Det kan handla om allt från läxhjälp och jobbmöjligheter till fotbollsskola. Själva menar bolagen att insatserna leder till stora vinster både för individen, samhället och aktieägarna.
Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter, Peter Strand, vd Victoria Park och Mariette Hilmersson, vd Framtiden

10.35 Fika- och mingelpaus

11.05 Robotar bygger framtidens Göteborg?
Den digitala utvecklingen kommer att förändra arkitekturen i grunden - från första skiss till färdigt hus. En del i denna förändring är visionen om att robotar kommer bli ett vanligt inslag i byggprocessen. Hur kan det se ut, och hur förändrar det processen? 
Petra Jenning, arkitekt SAR/MSA, Fojab Arkitekter  

11.25 Debatt: Höghus i Göteborg - för och emot
 
Det är inte bara Nordens högsta hus, Karlatornet, som planeras i Göteborg. Vid Centralstationen, på Eriksberg och vid Järntorget vill olika aktörer bygga höghus. Frågan är; är det här bra för det nya Göteborg? Hör argumenten för och emot här.
Björn Siesjö, stadsarkitekt och Claes Caldenby, professor emeritus, Chalmers

11.40 Runda bordssamtalet: Historisk byggboom - men vem ska göra jobbet?
 
  
De närmaste 20 åren ska det byggas för 1000 miljarder kronor i Göteborgsregionen. Men vem ska egentligen bygga alltsammans? Hur väl rustade är staden och branschen för den jättelika utmaningen? Och hur attraherar vi internationella företag att bli en del av Göteborgs stadsutveckling?
Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande, Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör, Christer Abrahamsson, regiondirektör, Tyréns, Gitte Frost, regionchef Väst, Fasticon Kompetens, Anna Nordén, utvecklingschef, Framtiden Byggutveckling och Lena Hasslöf Gustafsson, investeringsrådgivare, Business Region Göteborg

12.10 Lunch- och mingelpaus

Spår (Gemensamt program inleds åter 15.10)

A: Inspiration
Moderator: Erik Blix

13.10 Uthyrningar - mellan uthyrningarna!
 
Higab och föreningen Gapactors genomför just nu ett pilotprojekt som går ut på att ett gäng kreatörer och entreprenörer flyttar runt mellan Hibags tillfälligt lediga lokaler. På ett hållbart sätt skapas billiga centrala skrivbordsplatser samtidigt som vakanta ytor blir lediga.
Sofia Park, medgrundare, GapActors och Johan Carlsson, affärsområdeschef, Higab

13.30 Hälsofrämjande ledarskap

Att attrahera och behålla talanger är en kritisk framgångsfaktor. Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner, utsågs till Årets hälsofrämjande chef på Chefsgalan 2016. Här berättar han om hur bolaget har utvecklat en arbetsplatskultur och en organisation där både medarbetare, kunder, samhälle och företag mår bra. 
Torbjörn Eriksson, vd, Tenant & Partner

13.50 Bensträckare (möjlighet att byta spår).

Forts. fördjupning A

14.00 Bostadsprojektet: Putsegården
 
Putsegården byggdes redan på 1700-talet. Med inspiration från det ursprungliga huset har Etikhus, Wästbygg och What! Arkitektur skapat ett av Göteborgs märkligaste hus - den slingrande huskroppen vid Lundby kyrkby på Hisingen avslutas med ett lutande tiovåningshus. Hör historien bakom projektet.
Peter Hulting, arkitekt What! Arkitektur och Pär Börjesson, vd Etikhus

14.20 Branschens framtida ledare
  
Hur gör man egentligen för att i unga år ta sig in, och skaffa sig en karriär, i fastighetsbranschen? Vad kan branschen göra för att attrahera unga talanger? Här hör du tre personer som redan i relativt ung ålder tagit sig en bra bit på väg mot branschtoppen - varför har de valt fastighetsbranschen, vad tror de behövs för att fånga upp morgondagens ledare och vilka är deras framgångstips?
Erik Fischer, utvecklingschef, Adapta Fastigheter, Christian Örtengren, transaktionsansvarig, Willhem och Ida Granqvist, fastighetschef, Skanska Fastigheter Göteborg

14.40 Fika- och mingelpaus (gemensamt program inleds igen 15.10)

B: Fördjupning
Moderator: Robert Treutiger

13.10 Övergripande marknadsanalys

Förra årets transaktionsmarknad var rekordstark. Hur blir det kommande året? Vilken sektor blir hetast och i vilka lägen ska man köpa? Vilka blir de viktigaste marknadstrenderna och vilka omvärldsindikatorer måste man ha koll på?
Arvid Lindqvist, analyschef Catella

13.30 Marknadsläget för bostäder

Hur ser investeringsläget för bostäder ut, hur har bostäder stått sig relativt andra fastighetsinvesteringar och vilka är hotbilderna? Kommer hyresfastigheter att fortsätta ge god avkastning? Hur står sig Göteborg relativt övriga Sverige?
Peter Wiman, analyschef Savills

13.50 Bensträckare (möjlighet att byta spår)

Forts. fördjupning B
Moderator: Peter Wiman

14.00 Handelsläget i Göteborg

Hur utvecklas marknaden för handelsfastigheter i Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet? Skulle en gigantisk galleria likt Mall of Scandinavia eller Emporia funka i Göteborg, eller är det fortsatt utveckling av cityhandeln som gäller?
Per Andersson, senior konsult, HUI

14.20 Kontorsläget

Vad händer med hyror, yielder och vakanser? Var hittar vi hyresgästerna? Vilka har den senaste tidens bästa affärer varit och var görs de bästa affärerna framöver?
Robert Treutiger, partner och transaktionschef, Colliers International

14.40 Fika- och mingelpaus (gemensamt program inleds igen 15.10)

15.10  Digitalisering: Framtidens fastighetsautomation
 
Digitaliseringen och internet of things innebär nya förutsättningar för styrning, övervakning och optimering av exempelvis värme, belysning och ventilation. Två noterade Göteborgsbolag ligger långt fram i utvecklingen på det här området.
Lars Granbom, vd, Raybased och Babak Esfahani, vd, Plejd

15.35 Profilen: Erik Selin

Det mesta Erik Selin har rört vid har blivit till guld och hans Balder är nu landets största börsnoterade fastighetsbolag. Men de senaste månaderna har det svajat betänkligt och aktiekursen har sedan toppen fallit med 30 procent. Hur ser han på läget och framtiden?
Erik Selin, Balder

Lokalmarknadsdagen

Var: Clarion Hotel Post (Drottningtorget 10) 

När: Den 19 januari, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Du anmäler dig till seminariet här.

Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Lokalmarknadsdagen arrangeras av Fastighetssverige, Lokalnytt och Business Region Göteborg. Fastighetssverige och Lokalnytt arrangerar även seminarierna Fastighetsmarknadsdagen Östergötland (tillsammans med Nulink och näringslivskontoret i Norrköping), Fastighetsmarknadsdagen Västerås, Fastighetsmarknadsdagen Uppsala (med Uppsala kommun), Göteborg 400+, Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering, Fastighetskvinnan, Fastighetsdagarna, Fastighetsmarknadsdagen Örebro, Fastighetsmarknadsdagen Stockholm (med tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor) och Fastighetsmarknadsdagen Öresund.  

Du kan läsa om 2016 års upplaga här och  2015 här.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se


Arrangeras i samarbete med:
 

 

Partners:

Fastighetssverige.se använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda Fastighetssverige.se godkänner du vår användning av cookies.