”Ytterligare restriktioner kan utlösa en ny fastighetskris”

Publicerad den 13 November 2017

Sverige I dag vid lunchtid meddelar Finansinspektionen om det kommer att införas ytterligare amorteringskrav.
I lördags publicerade Veidekke en konjunkturrapport – där bolaget varnar för en ny fastighetskris till följd av regleringarna.

Lennart Weiss. Lennart Weiss.

På förmiddagen i dag tar FI beslut om det omdiskuterade utökade amorteringskravet.

Förslaget går i korthet ut på att låntagare som lånar minst 450 procent av sin inkomst tvingas till en extra amortering på en procent – utöver de gällande amorteringskraven.
Veidekkes konjunkturrapport ger bilden av ett kluvet marknadsläge.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke:
- Å ena sidan råder stark medvind för samhällsekonomin, något som borde ge stöd för ett högt bostadsbyggande och stabila priser. Å andra sidan har utbudet ökat kraftigt, framför allt i Stockholm – Mälardalen vilket tillsammans med bankernas allt hårdare kreditrestriktioner gör att färre kan efterfråga en bostad. Ytterligare kreditrestriktioner riskerar att leda till prisfall, minskat bostadsbyggande och kan utlösa en ny fastighetskris.

Veidekkes rapport bygger på statistiken för antalet påbörjade bostäder samt skattningar utifrån hushållens ekonomiska efterfrågan. Även här visar analysen på två olika bilder. Utifrån antalet påbörjade bostäder bör färdigställandet landa runt 50 000 bostäder 2017, högt men fortsatt långt ifrån Boverkets byggmål. Bankernas och myndigheternas restriktioner minskar dock hushållens möjlighet att efterfråga. Veidekkes analys visar att bostadsbyggandet kan falla tillbaka till cirka 40 000-45 000 färdigställda bostäder redan 2018 och 2019.

Rapporten analyserar också prisutvecklingen och visar att stort prisfall på 20-30 procent är osannolikt och skulle kräva att hushållens disponibla inkomster faller med cirka tre procent fyra år i rad. Men redan ett måttligt prisfall kan få stora konsekvenser.

- Vi har idag en emotionell situation som gör kunderna osäkra och att försäljningsprocesserna tar längre tid. Detta påverkar branschen och effekten blir sannolikt att dagens relativt stora volymer kommer att minska, detta i ett läge när det egentligen vore angeläget att bostadsbyggandet fortsatte att öka, säger Per-Martin Eriksson, vd för Veidekke Bostad.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.Mer från Fastighetssverige

”Jag skulle inte ha varit så frispråkig”

Fredagsprofilen Är Jan-Erik Höjvall alltid ärlig? Vilken är den sämsta affären han gjort? Och när har han som roligast på jobbet? Det och mycket mer berättar Amasten-vd:n i veckans Fredagsprofilen.


Victoria Park manar till lugn

Transaktioner Efter busslaster med demonstranter och ovanligt hård kritik från Hyresgästföreningen manar Victoria Park nu till lugn gällande den omskrivna affären i Rannebergen i norra Göteborg. ”Oron är obefogad”.


Annons
Både Mall of Scandinavia och Emporia räknar med köpfest under dagen.

Så rustar handelsjättarna för Black Friday

Handel I år väntas Black Friday slå alla tidigare rekord och den totala försäljningen väntas överstiga fem miljarder kronor. Fastighetssverige har tagit pulsen på Sveriges handelsjättar för att se hur de står rustade för fenomenet som fått mellandagsrean att blekna.


Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall vinner Stockholms stads markanvisningstävling i Söderstaden.

Trio utvecklar 100 000 kvadratmeter vid Globen

Bygg/Arkitektur Ett konsortium med Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall AB har vunnit Stockholm stads stora markanvisningstävling om utveckling av 100 000 kvadratmeter i Söderstaden.


Lokalmarknadsdagen
Lena Apler.

Inspiration: Lena Apler

Lokalmarknadsdagen Lokalmarknadsdagen i Göteborg avslutas med en intervju med tillväxtundret Collectors grundare Lena Apler – en av det svenska näringslivets mest inspirerande personligheter.


Han blir vd för nybildad fastighetskoncern i Jönköping

Karriär Jönköpings kommuns fastighetskoncerns nye vd kommer senast från ett av de lokala bolagen i staden.


Roger Mogert avgår – anklagas för sexuella trakasserier

Stockholm Roger Mogert, socialdemokratiskt stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, avgår efter att flera kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.


”Lägenheterna blir veritabla krutdurkar”

Bolag Alm Equity byggstartade bara 16 bostäder under Q3. Försäljningsgraden i projektportföljen under produktion är 81 procent.
Vd Joakim Alm menar att Alm Equity har bra förutsättningar för att klara den svagare marknaden.


Fabege förstärker inom stadsutveckling

Karriär Den 15 januari nästa år tillträder Maria Majtorp en ny tjänst inom Fabeges affärsutvecklingsteam med fokus på planläggning och fastighetsutveckling i tidiga skeden.


Serneke bygger 125 lägenheter åt HSB Göteborg

Bygg/Arkitektur Serneke har slutit ett entreprenadavtal med HSB om att bygga tio hus med sammanlagt 125 bostadsrättslägenheter vid Torpagatan i Björkekärr. Kontraktet är värt omkring 275 miljoner kronor. 


Bonava fortsätter sälja i Tyskland

Transaktioner Bonava har sålt 90 hyreslägenheter till Industria Wohnen till en köpeskilling av cirka 263 miljoner kronor.


Ny inredningsbutik till Nacka Forum

Uthyrning I dag öppnar inredningsbutiken Blossom sin första butik i Sverige belägen i Nacka Forum.


Hemsö genomför om- och tillbyggnad av äldreboende i Norrköping

Bygg/Arkitektur Hemsö kommer att genomföra en om- och tillbyggnation av äldreboendet Vrinnevihus  i Norrköping. Tillbyggnaden blir 400 kvadratmeter och består av en kontorsdel och personalrum.


CBRE förstärker

Bolag CBRE Asset Services anställer Mikael Helin som Senior Fund Reporting Manager.


WSP rekryterar inom exploatering

Karriär WSP har rekryterat Jan Hessel som gruppchef för en ny enhet med fokus på mark- och exploateringstjänster.


Utländsk jätte öppnar för Sverigeoffensiv

Bolag Den utländska investeringsfonden har betydande kapital på väg in. Och siktet är inställt på Sverige. ”Kontor i Stockholm eller logistik i Göteborg”.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland

Rutger Arnhult om marknadsläget och kommande investeringar

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Fastighetsprofilen Rutger Arnhult medverkar i en exklusiv intervju på Branschens mötesplats i Östergötland den 1 februari.


Udda detalj bakom MKB:s Jägersroköp

Transaktioner MKB köper Jägersro travbana och planerar att bygga cirka 3 400 nya bostäder i området. För Fastighetssverige berättar Terje Johansson, vd på MKB, om den udda detaljen som blev startskottet för hela 775-miljonersaffären.


Wictorin om digitala trender och smarta städer

Bolag | PLAY IP Onlys försäljningschef Christian Wictorin om vad fastighetsägarna behöver göra för att ligga i framkant av den digitala utvecklingen, trender inom digitalisering och vilken som är den smartaste staden i världen.


Corem köper i Sollentuna

Transaktioner Corem utökar fastighetsbeståndet i region Stockholm, två förvärv i Breddens industriområde, Sollentuna.