Image

Winsth kritisk till inflationsmålet

Lokalmarknadsdagen februari Nordeas chefekonom Annika Winsth var på Lokalmarknadsdagen i Göteborg fortsatt kritisk till Riksbankens inflationsmål. - Det borde vara ett verktyg för att nå det viktiga målet. Nu är verktyget viktigare än målet, sa Annika Winsth.
Publicerad den 24 Februari 2016
Annika Winsth. Bild: Henrik Ekberg
Annika Winsth.

Annika Winsth konstaterade att den svenska ekonomin går riktigt bra, i vissa avseenden ser hon till och med tecken på överhettning.

- Inflationsmålet sattes för att skapa stabilitet, tillväxt, arbetstillfällen, att folk ska ha en bra levnadsstandard. Så är det i dag, och det känns absurt att då fortsätta göra allt för att inflationsmålet ska nås, men inflationsmålet är heligt i Sverige, sa hon.

Annika Winsth tror på fortsatt låga räntor, både korta och långa för lång tid framöver. Samtidigt tror hon inte på ytterligare sänkningar av reporäntan.

- Det finns andra räntor att sänka och andra alternativ att ta till.

Hon menade att den underliggande orsaken till den stora turbulens vi ser på börserna världen över är att vi är i en unik situation i och med de extremt låga räntorna och kvantitativa lättnader.

- Det har aldrig hänt tidigare att alla har öst ut pengar på det här sättet. Risken är att hushållen då tar beslut som inte är samhällsekonomiskt riktiga på sikt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige