Image

Weiss: ”Modulhus för nyanlända dyrare än Turning Torso”

Sverige Att lösa det akuta bostadsproblemet för nyanlända med tillfälliga modulhus är helt fel väg att gå, menar Evidens, Sveriges Byggindustrier och Veidekke. - Det här skulle bli de sämsta bostäderna till de högsta kostnaderna någonsin, dyrare än att bo i än Turning Torso. Politikens uppgift är att bryta samhällsstrukturer, inte att bygga nya utanförskapsområden, säger Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke.
Publicerad den 2 April 2015
Lennart Weiss Bild: Eddie Ekberg
Lennart Weiss

En ny rapport som är framtagen av analysföretaget Evidens på uppdrag Av Sveriges Byggindustrier och Veidekke pekar på att tillfälliga modulhus för nyanlända varken är billigare eller snabbare än att bygga permanenta bostäder.

Boverkets förslag med tillfälliga modulhus saknar en finansiell analys som tar hänsyn till att hus med tidsbegränsade bygglov kräver mycket kort avskrivningstid. Den korta avskrivningstiden medför i sin tur en extremt hög kostnad som är svår för den enskilde att betala. Kostnaden kommer därför i praktiken att föras över från staten till kommunerna, enligt rapporten.

– Det här skulle bli de sämsta bostäderna till de högsta kostnaderna någonsin, dyrare än att bo i än Turning Torso. Politikens uppgift är att bryta samhällsstrukturer, inte att bygga nya utanförskapsområden, säger Lennart Weiss , kommersiell chef på Veidekke.

Det finns heller ingenting som talar för att det skulle gå fortare än normalt att uppföra husen med tillfälliga bygglov. Processen för lovprövning är inte snabbare för tillfälliga än för permanenta bostäder. Processen med tillfälliga bostäder går inte att skynda på utan lagändringar, och den tar tid. Och om det finns ett planstöd för ett byggande av modulbostäder är det bättre att bygga permanenta bostäder, enligt rapporten.

Utvärderingsrapporten av modulbostäder för flyktingmottagande visar att det finns starka motiv för regeringen att inte införa förslaget med modulbostäder.

– Pengarna bör användas på ett mer kostnadseffektivt, långsiktigt och hållbart sätt än att förbruka resurserna medan problemen kvarstår. Ett sådant sätt är att direkt stötta de ekonomiskt svaga hushållen att efterfråga permanenta bostäder, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige